3.6
3.6
Felon
En kärleksfull familjefader förlorar allt när han av misstag dödar en inbrottstjuv som har tagit sig in i hans hem. Dömd för dråp sätts han på sluten anstalt, där samhällets regler inte gäller.
Originaltitel | Felon |
Regissör | Ric Roman Waugh |
Manus | Ric Roman Waugh |
Genre | Drama, Kriminalare, 2000-tal |
Skådespelare | Val Kilmer, Stephen Dorff, Harold Perrineau, Sam Shepard, Nick Chinlund, Marisol Nichols, Anne Archer, Nate Parker, Greg Serano, Johnny Lewis, Brittany Perrineau, Chris Browning |
Stephen Dorff spelar en 30-nånting man som skapat ett eget byggföretag från grunden, en vanlig, laglydig \"working Tom\" som planerar att expandera sitt företag och att gifta sig med sin flickvän... Läs mer »
Utan tvekan ett mästerverk inom "fängelse-drama" filmer, som det finns ett par stycken av, dom flesta är väldigt lik den andra så att säga men denna höjer sig lite över toppen, kanske för att den lyckas bättre med det dramatiska tack vare fantastiskt skådespeleri från samtliga inblandade och man fastnar för både karaktärer och den något simpla storyn, Ric Roman Waugh som är regissören var en nybörjare vid tillfället och hans kamerarbete är inte det bästa men samtidigt så lyckas han få det hela att kännas väldigt realistiskt och inte så hollywood influerat, så för att vara nybörjare vid tillfället som filmen gjordes så lyckas han bra och gör en riktigt underskattad pärla här, sen har vi då skådespelarna, Stephen Dorff som är en oerhört underskattad skådis gör en superinsats som huvudpersonen och sedan har vi många bra bi-roller från te mästerliga Sam Shepard, Anne Archer och Harold Perrineau som dom flesta känner igen från tv-serien Lost eller nya serien From, men bäst av alla är Val Kilmer, skulle nästan våga påstå att detta är hans bästa roll i karriären, han är så oerhört bra och höjer filmen på egen hand två nivåer, borde ha fått en oscar för bästa bi-roll här, så gillar man fängelsefilmer så ska man helt klart ge denna en chans, gillar man Val Kilmer så måste man se denna film, ett mindre underskattat mästerverk faktiskt, betyget blir en svag 5:a och skulle nog ha fått full pott om den varit längre och en mer utdragen story där allt hade fått byggas upp än mer, enda klagomålet jag har egentligen, lite för kort och som en liten notis, denna film bygger på en verklig händelse som pågick i Corcoran State Prison.
Fuck or fight?
Kilmers rollfigur med sina visdomsord och relationen till huvudpersonen känns typiskt Hollywood-melodramatiska i ett i övrigt rakt och starkt drama (i en utsliten genre). Dorffs bästa rollprestation?
En fängelsefilm med lite nya vinklar - även om handlingen verkar helt otrolig.
Detta var en film som jag egentligen inte hade en tanke på att se men så började folk skriva om filmen och ge den riktigt höga betyg. Jag chansade och upptäckte då en film bättre än jag hade trott men fortfarande en rätt ooriginell fängelsefilm med tunna karaktärer och endast OK skådespelarinsatser. Dessutom fegar man ut i slutet och väljer en väl intrampad väg. Filmen har dock en nerv och den lyckas få mig att då och då känna för karaktärerna. Val Kilmer är ju dessutom "alltid" kul att se.
Duger. Inte dålig, inte asbra.
Bra och spännande fängelsefilm!
Sagolikt löjlig och med oerhört låg trovärdighet. Filmen börjar bra men går sen snabbt utför. Ett stort problem är Val Kilmer, som visserligen i regel är en bra skådespelare, men hans trovärdighet som kallblodig massmördare och kåkfarare ligger nära noll. Sen har jag väldigt svårt att köpa biten med "dumma dumma fångvaktaren är taskig mot stackars stackars fången". Finns det någon som tror att det fungerar så i fängelser? Någon?
Gripande drama och i vanlig ordning hög kvalité när det gäller fängelser-filmer. Dorff och Kilmer är bra i huvudrollerna.
helt okej men inget fantastiskt.