Faust
En man säljer sin själ till djävulen i utbyte mot kunskap.

Originaltitel | Faust |
Regissör | Aleksandr Sokurov |
Manus | Aleksandr Sokurov, Marina Koreneva, Jurij Arabov |
Genre | Fantasy, Drama, 2010-tal |
Skådespelare | Johannes Zeiler, Anton Adasinsky, Isolda Dychauk, Georg Friedrich, Hanna Schygulla, Antje Lewald, Florian Brückner, Maxim Mehmet, Lars Rudolph |
Filmen har inget med Goethes Faust att göra. Den som tror det har varken sett eller läst Goethes pjäs. Att kalla filmen för Faust är falsk marknadsföring, vilket kan ha bidragit till min negativa upplevelse. Om jag inte jämfört med Goethes Faust hade jag kanske upplevt filmen mer positivt. På det hela taget tyckte jag filmen var motbjudande och jag var inte på humör för allt detta äckel.
Aleksandr Sokurovs version av Faust från 2011 känns rätt överskattad och hör näppeligen till hans främsta filmer. Vill man uppleva en filmregissör som tar sig an Goethes drama med bravur då skall man se F W Murnaus mästerverk från 1926 med Emil Jannings och Gösta Ekman den äldre i huvudrollerna.
[rek. 3] Imponerande filmatisering av Faust av Sukorov! Fotot, scenografin och kostymerna är verkligen lysande! Vilken stämning! Vilken atmosfär! Adasinsky som Mefistofeles är en fröjd. Gillar dialogen och den nästan klaustrofobiska känslan. Mycket bra film! 4.
Cinemateket-visningen inkluderade en avhysning av snubbe i publiken vilket verkligen bidrog den rätta stämningen!
Vad ska jag säga? Den är speciell, verkligen, men den bygger enbart på Goethes Faust. Flera saker som i Goethes original förklarar är här lösa trådar eller lämnas helt därhän. Trådarna blir så lösa och oförståeliga att det är svårt att se filmen som ett fristående verk. Kändes som om översättningen (engelska) inte gjorde den rätta heller, och mina 6 år av skoltyska det förra millenniet räckte inte till för att kunna tillgodogöra mig dialogen. Faust är ett intressant verk. Får lägga till att plöja fler tolkningar i Filmer att se när jag sett allt annat jag ska se-listan. :)
Höjd från trea till stark fyra efter omtitt. Sokurov är till andemeningen trogen originaltextens innebörd, men gör sin egen filmiska tolkning av verket. Och som han gör det.
Galningar! Det här var ju en strålande uppvisning av dialog, skådespel och stämning!
Var tvungen att stänga av efter en kvart. Kan man endast tolka Faust på nytt genom att vulgarisera berättelsen? Pretentiöst effektsökeri.
En besvikelse. Troligtvis bör man åtminstone ha läst Goethes förlaga för att få ut någon behållning.
Slätstruken nonsenssurrealism.