3.4
3.4
Farväl Bafana
Denna film handlar om relationen mellan fångvakten James Gregory och Nelson Mandela som uppstod under de tjugo år som Mandela satt i fängelse. Gregory som med sina kunskaper i språket xhosa var satt att spionera på Mandela, men med tiden kom han istället att börja sympatisera med honom. Denna film baseras på Gregorys memoarer.

Originaltitel | Goodbye Bafana |
Regissör | Bille August |
Manus | Greg Latter |
Genre | Drama, 2000-tal, Biografi |
Skådespelare | Joseph Fiennes, Dennis Haysbert, Adrian Galley, Shiloh Henderson, Patrick Lyster, Faith Ndukwana, Diane Kruger |
Många filmer har gjorts om Mandela och det finns mycket att ta av i hans liv och kamp. Här var fokuset mer på fångvaktaren James Gregory och hur hans relation till Mandela sakta förändrades, det kändes som om han till en början inte riktigt förstod det själv och det är bra när man får fram den effekten. Likaså omgivningens reaktioner. Så Mandela fick denna gång stå lite i skuggan av Gregory.
Filmen blir osmakligt nog närmast en hyllning till en vit man snarare än ett svart kollektiv som kämpade för sina rättigheter mot en vidrig regim - lätt att dra paralleller till Schindler's List. Och liksom Schindler's List är det här också en väldigt bra film, denna problematik till trots.
Att få följa Mandelas fängelsevistelse ur en fångvaktares perspektiv är intressant, men filmen är ganska ojämn. Stundtals gripande, stundtals långsam i tempot, stundtals småspännande. Som helhet är filmen helt okej, men inget man kommer se om och om igen.
Intressant film, men tycker som en tidigare kommentar påpekade att det blir tröttsamt med apartheidfilmer som mest fokuserar på vita.
Den här filmen är så bra att jag ger en stark trea.
Visserligen solid film, men jag blir trött på att alla Mandelafilmer jag sett handlar om de vita omkring Mandela och inte honom själv och hans kamp.
Likgiltigt. Somnade, dock inte av bristande intresse sista 20. Jag hade velat se filmen ur en fånges perspektiv. Annars är det ju en typiskt slätstruken och ganska tråkig skildring. Lite fint i kanten. Typ Pearl Harbour-stuket med lite bättre manus.
Sevärd, men i bakhuvudet ligger hela tiden att vita män gör en film om svartas frigörelse, baserad på en vit mans självbiografi.
Trodde att en film om Nelson Mandela skulle vara fascinerande, istället så fick man bara se glimtar av Mandela och fick istället följa fångvaktaren. Intressant i sig men när August inte gav tillräckligt med utrymme för Mandela och hans kamp så förstår man heller inte fångvaktaren fullt ut. All in all se en annan film om ni förväntar er en film som ger inblick i apartheidsystemet och kampen.