Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.2
av 5

Fantasia


Fantasia är världens första film som spelades in helt i stereo, fast Disney kallade det för "Fantasound". Fantasia betyder fantasi, men är också en musikterm som står för en samling av välkänd musik, och det är just vad filmen är. Här får du möta dansande svampar och förtrollande älvor, Musse Pigg som trollkarlens lärling, marscherande kvastar, mörka demoner...allt till tonerna från Philadelphias symfoniorkester, under ledning av Leopold Stokowski.


Originaltitel Fantasia
Regissör Samuel Armstrong, James Algar, Bill Roberts, Paul Satterfield, David Hand, Hamilton Luske, Jim Handley, Ford Beebe, Thornton Hee, Norman Ferguson, Wilfred Jackson
Manus Joe Grant, Dick Huemer
Genre Animerad, Familjefilm, Fantasy, 40-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3825
Filmnummer 3414

Recensioner

Skapad 2019-11-29 av jotnan
Disneys Fantasia är ingen barnfilm. Om jag visat Fantasia för min lillebror hade han lämnat soffan innan den första sekvensen överhuvudtaget var klar. Om man däremot är beredd på en mycket ova...   Läs mer »

Kommentarer


Sheepy
2022-06-05
Speciell, välgjord och kulturellt viktig men samtidigt relativt ointressant/oengagerande. Samspelet mellan musik och bild imponerar men den lösa strukturen med en serie kortfilmer och en meningslös berättarröst gör det inte…
peu-depeu
2021-11-15
Den här var säkert väldigt imponerande 1940. Jag antar att den är det nu med. Tyvärr har jag båda gångerna tvingat mig in i filmen, och båda gångerna hoppat fram för att jag inte känner något. Det är som att stå i en hiss. Den här filmen passar mig inte alls, även om den säkert "egentligen" är en bra film.
Dele
2021-04-21
Ett imponerande verk som underhåller och fascinerar, speciellt med tanke på sin ålder.
andmoreagain
2020-08-03
Självfallet gillar jag Disneys knarkighet som verkligen går på högvarv men det håller inte i två timmar.
Rai
2017-10-11
nja, var nog för liten för att se den här filmen, tyckte bara musiken var jobbig...
vonadel
2017-06-28
Detta är nog en film som man "ska" gilla om man är lite finkulturell av sig. Antar att jag inte är det då, för hade faktiskt lite svårt för den. Krävdes flera tittningar för att ta mig igenom den. För det var lite så faktiskt, tvingade mig nästan igenom den. Då borde jag kanske givit den ännu sämre betyg egentligen, men det går ju inte då den är så bra gjord i övrigt. Filmen har aldrig intresserat mig genom åren, men tänkte att nu i mogen ålder kanske det ändå var dags, men nä får nog mogna lite till... 4/10

2017-05-28
Det här är en av väldigt få tecknade filmer som jag faktiskt tycker om. Det finns många saker jag gillar med den här filmen: För det första så är soundtracket fantastiskt och man får höra en del av den vackraste musiken som någonsin komponerats, för det andra så riktar sig den här filmen (till skillnad från övervägande delen av alla tecknade filmer som gjorts) inte till barn, för det tredje så är filmen väldigt skickligt tecknad så filmen är en fröjd både för öronen och ögonen, för det fjärde så är berättelserna riktigt bra. Listan kan göras lång. Kort sagt så är den här filmen ett konstverk i ordets sanna bemärkelse och varje människa som är ens det minsta filmintresserad bör ha sett den.
Stygga-Vargen
2017-05-18
Jag var 5-6 år när jag såg denna film första gången och då tyckte jag den var outhärdligt tråkig och jag tror faktiskt inte ens att jag såg färdigt den då. Ett par år senare såg jag om den och den föll mig inte i smaken då heller. Nu har det gått över 20 år sen jag såg filmen sist och jag har precis gett den en tredje chans och det är jag glad att jag gjorde för nu älskar jag den! Det här är en fantastisk film och bland det bästa Disney gjort!
wasteoftime
2017-01-07
Ja, detta är verkligen inte något för mig. Vilket många som känner mig nog skulle tycka är konstigt, då den på sätt och vis kombinerar film och musik, två av mina största intressen, men nej. Jag har aldrig gillat kombinationen något värst. Klart det är kompletterande och kanske nödvändigt med musik i film, men när de ska forceras ihop, så blir det sällan bra, även om det givetvis finns bra exempel. Men detta blir ofantligt tråkigt, inte bara I längden, utan nästan från starten. Jag har svårt att hålla uppe koncentrationen och undrar faktiskt om jag ska se klart. Sedan är animationerna fina, absolut, och musiken fantastisk, men, det kvittar liksom. Det räddar ju den dock från att få ett allt för högt på betyg på SH-skalan. Klart A for effort, bland annat. 0,2 på SH-skalan, och då är jag generös.
Barneyk
2016-06-25
Den må vara fin på sina ställen och jag tycker det är lite kul att höra dirigenten prata och lite så. Men herrejösses vad tråkigt det är i längden...
Visa äldre kommentarer »