Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3
av 5

Excalibur


Historien om den unge riddaren Arthur, som, helt oväntat, lyckas frigöra det förtrollade svärdet Excalibur från sin sten. Han utropas till konung och försöker därefter leda sitt land tillsammans med sin gåtfulla rådgivare.


Originaltitel Excalibur
Regissör John Boorman
Manus Rospo Pallenberg, John Boorman, Thomas Malory
Genre Drama, Action, Romantik, Äventyr, Fantasy, 80-tal
Skådespelare Gabriel Byrne, Liam Neeson, Helen Mirren, Patrick Stewart, Nigel Terry, Ciarán Hinds, Corin Redgrave, Nicol Williamson, Nicholas Clay, Cherie Lunghi, Paul Geoffrey, Robert Addie, Keith Buckley, Katrine Boorman
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3998
Filmnummer 3605

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Starkbröl
2022-04-05
Så svulstig och hammy att man ylar av skratt bara efter några minuter. Fläskigheten är extra lustig eftersom det är gräddan av brittisk/irländsk skådespelarelit, många fortfarande verksamma, som Skriker! Fram! Sina! Repliker! På! Maxvolym! samtidigt som de spelar riktigt illa. För många av dem var detta deras debutfilm. Och så den fantastiskt felcastade Kung Arthur, som är så okarismatisk och okonungslig att han framstår som en bifigur. Ett ytterligare problem är att storyn är för lång för speltiden, så många scener stressas igenom, inklusive att skådisarna tvingas prata något för snabbt. Filmteknikerna att 1) belysa viktiga objekt med bjärta färger och 2) använda softfilter, båda för att få fram en sagokänsla, har som tur är fallit i glömska. Duktigt absurt att se Katrine Boorman i en för tiden ganska explicit våldtäktssexscen, skriven och regisserad av hennes egen far! Ja herregud, filmen är ett riktigt spektakel, men utan att vara förargelseväckande trots att den bitvis är ganska skitig och brutal, den är mest hopplöst utdaterad på ett sätt som Ivanhoe inte blivit. Det är också stor humor att Monty Python and The Holy Grail lyckas vara en perfekt parodi på denna film, trots att Pythonfilmen kom sex år innan! Ett manusmisslyckande om något.
Ghostface
2021-11-22
Bra berättad version av historien som berättas sida vid sida som den känns ganska daterad. Helen Mirrens antagonist glöms tyvärr bort lite och hade dessa fläckar inte funnits hade vi haft en ganska klockren fyra här.
karlmats
2021-07-07
Jag kan ju förstå att folk gillar det här, men det har hänt mycket sen 1981 och det hjälper inte att de 140 minutrarna känns som 240 minuter. Det är en ganska mörk återberättelse av Arthurlegenden men det är inte mycket som sticker ut över förväntan och jag hinner tappa intresset flera gånger under filmens gång. Patrick Stewart och Gabriel Byrne i unga roller är ju lite roligt att se, men det kan inte gärna vara mer än en 2a de stora ambitionerna till trots. Då ser jag hellre om Ivanhoe om jag är sugen på riddare med styva lansar. En stabil 2a.
dudson
2019-08-09
Sanslös film som är liknande en Lsd-tripp. Plåttrig & campy är bara förnamnet. Sen se Patrick Stewart i en riddar rustning är åxå rätt oförglömligt.#) Inget jag kommer se om iaf"
Rai
2018-03-07
Nej, den här filmen är för seg för min smak!!!
Engravadlax
2018-01-03
Det är som The Room, fast alla är Tommy Wiseau, i full stridsmundering, och alla repliker levereras med MAXIMAL INTENSITEEET.
Bumbi78
2017-01-22
Pampigt, svulstigt och en aning drömsk atmosfär där allt ska glimma och belysas med grönt. Trivsam hur som helst och verkar få med det mesta i Arthur-sagan. Gillar man riddare i rustningar och mytologi ska man absolut ge Excalibur en chans. Kan inte släppa tanken på det enorma jobb de måste ha haft med alla scenbyggen och kulisser i en tid då cgi ej var påtänkt.
saggesaliv
2016-09-08
Klinkande metaller och maskulina grymtningar, medeltida middagar och en släng magi! Excalibur är en salig blandning utav en massor. Det är definitivt en underhållande film trots att den är full med brister. Hela filmen präglas av ett alldeles för stort överspel från samtliga skådespelare, något som stör mig i början men som jag efter ett tag beslutar mig för att strunta i. Jag släpper lite på det filmkritiska ögat och gottar mig i underhållningsvärdet. Det är mycket, nästan för mycket, som ska pressas in på ynka 140 minuter. Detta resulterar lite för ofta i för hastig och virrig klippning, vissa scener som skyndas fram och en historia som pressas lite för mycket för att det ska bli fullt njutbart. En mäktig historia som denna hade behövt minst tre timmar på sig för att nå ut sin fulla rätt.
Spook
2016-02-24
oj vad alla spelade över, kanske direktiv från regissör. ingen kanonfilm direkt.
martineden
2015-11-19
[rek. 2] Jag blir ganska besviken på denna film, som verkligen förefaller ha alla förutsättningar för att lyckas. Den största bristen är manuset! Den känns oerhört rörig och berättelsen har nästan ingen temporal-kausal logik utan den hoppar lite här och där. En del kostymer och scener är fina och Nicol Williamson är superb som Merlin, likaså Helen Mirren. Men tyvärr en besvikelse. 2.
Visa äldre kommentarer »