Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Ex Machina


Den 24-årige begåvade dataprogrammeraren Caleb vinner första priset i en tävling på sin arbetsplats om att tillbringa en vecka i en avsides belägen lyxvilla. Villan ägs av företagets grundare, Nathan, som även bor och arbetar där. På plats möter han ett projekt som Nathan uppfunnit - en vacker kvinnlig robot - och inser att även han är del i ett experiment.


Originaltitel Ex Machina
Regissör Alex Garland
Manus Alex Garland
Genre Drama, Thriller, Science Fiction, Mysterium, 2010-tal
Skådespelare Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander, Corey Johnson, Sonoya Mizuno, Claire Selby, Symara A Templeman, Gana Bayarsaikhan, Tiffany Pisani, Elina Alminas
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 4048
Filmnummer 112282

Recensioner

Skapad 2019-11-10 av Martin_Sj
Ex Machina är Alex Garlands regidebut. Tidigare har han bl.a. skrivit manus till den lyckade postapokalyptiska skräckfilmen 28 dagar senare. Regissören har noggrant valt ut miljöer och scenografi ...   Läs mer »

Kommentarer


Andreas_
2023-06-23
Väldigt bra drama-sci-fi-thriller, mycket välgjord och smart och kom lite före sin tid, för nu är vi faktiskt där, 2014 var vi inte riktigt där, därav före sin tid lite grann men nu är vi där, AI är skapat och vi får väl bara invänta "mänskliga" robotar runtomkring oss och sen kanske vi även får Terminator i slutändan, förhoppingsvis så lever man inte då men t.o.m den framtiden känns nära nu, så denna film beskriver ungefär som att Google skulle skapa en mänslig AI robot kallad AVA, mycket intressant för tanken, detta är alltså ingen skrämmande thriller eller sci-fi action ala terminator men något mitt emellan och mycket mer realistiskt, denna film är dock inte för alla ska väl tilläggas då den lever på sin mystik, oerhört bra skådespel och bra dialog, så tycker man detta är tråkigt eller långsamt så har man tyvärr inte hjärnkapaciteten för en dialog driven drama, då bör man hålla sig till sina hjärndöda transformers filmer istället, annars kommer man gilla detta, speciellt om man gillar att använda sin hjärna och tänka till lite istället för att allt ska enkelt förklaras för en. Mycket bra regi av en ny mästare inom sci-fi genren, Alex Garland och som lyckas få ut det bästa av sina suveräna skådespelare, filmen utspelas på en och samma plats men Domhall Gleeson, Oscar Isaac och Alicia Vikander har sån fantastisk kemi och spelar så oerhört bra att man sitter på helspänn genom hela filmen och är nyfiken på vad som ska hända här näst, så bättre skådespelare som någon här nedan skrev behövs verkligen inte, dessa tre levererar på hög nivå som alltid, man får vara lite extra stolt över vår egna Alicia Vikander för denna suveräna rolltolkning av en AI robot, kan varmt rekommendera denna om man gillar sci-fi drama med spänning, betyget blir en svag 4:a, hade kunnat bli högre om filmen varit längre och då byggt upp ännu mer spänning.
barondecharlus
2023-03-23
Riktigt jävla tråkig.
PerBjo
2023-01-18
Med bättre skådespelare (de två manliga) hade den kunnat vara riktigt bra.
Krantzylvania
2022-08-26
som ett långt och bra avsnitt av black mirror
Sheepy
2022-04-25
Alicia Vikander är filmens stora behållning, i övrigt känner jag mig ambivalent. Det är spännande rakt igenom, vissa twister funkar - andra gör det inte. Övriga karaktärer är överlag osympatiska/inte helt trovärdiga och jag har svårt att fästa mig vid något/någon. Frågeställningar som ställs är dock intressanta. Svag fyra.
Robkiller
2022-02-28
Riktigt bra.
Rele
2021-05-21
En annorlunda Science Fiction. Regin och manuset var inte högsta klass. Vikander och Gleeson gjorde bra prestationer. Mitt betyg blir en svag trea.
cedmoy
2020-09-20
Änteligen tog jag mig igenom denhär filmen. Jag började titta på denna första gången för åratal sen, trodde den skulle vara bra. Jag ansträngde mig verkligen. Den försöker ställa frågor på nåt sätt och vara smart, men är mest bara tråkig (med inslag av snyggt och halvspänning). Man måste liksom känna något för någon karaktär och i slutändan uppleva liksom att filmen ger en något - på nåt sätt. Tyvärr, det går inte - jag har försökt. Känner mig lite lurad men det är ju inte filmens fel. Kanske det är jag som är dum i huvet.
92axha10
2019-02-27
Extremt välgjord film som ställer flera svåra frågor om vad som är levande, mänsklighet och intelligens
TimBuckley
2018-12-15
(rek 4a) Alicia Vikander har alltid varit en blek tvåplus skådespelare av de slag som aldrig är vare sig bra eller dålig. Så att spela en känslolös android passar henne bra. Filmen hade mått bra av mer dialog. Filmens andra halva blir dock ganska bra till sist. Filmen \\'Her\\' känns rekommendabel för den som vill se mer AI.
Visa äldre kommentarer »