3.4

Evas tre ansikten

Eve White är en tyst, försiktig hemmafru och mamma som lider av huvudvärk och tillfälliga minnesluckor. Hon blir av sin man skickad till Dr Luther, och under hypnos träder en ny person fram ur Eve; den vilda och framfusiga Eve Black. Under fortsatt terapi träder ännu en personlighet fram; den relativt stabila Jane. Dr Luther börjar då den hårda kampen att få Eve frisk från sin sjukdom. Filmen är baserad på ett verkligt fall om en kvinna med multipla personligheter.

Originaltitel The Three Faces of Eve
Regissör Nunnally Johnson
Manus Nunnally Johnson
Genre Drama, Mysterium, 50-tal
Skådespelare David Wayne, Lee J Cobb, Joanne Woodward, Edwin Jerome, Ken Scott (I), Alistair Cooke (röst)

goeran
2018-09-06
Nunnally Johnsons The Three Faces of Eve från 1957 är ett utmärkt psykologiskt drama. En helt annan sak är att den medicinska vetenskapen (psykiatrin) nått längre idag än för 60 år sedan; så här enkelt förklarar man inte multiple personality disorder idag. Men hur som helst är Joanne Woodward och Lee J Cobb lysande i de två huvudrollerna.

2012-05-07
Ämnet och storyn är väldigt bra, liksom skådespeleriet, men det här är egentligen för känsliga saker för 50-talet, så alltsammans är tamare än det borde ha varit.
Flyt
2008-01-13
Gripande, men jag undrar om jag egentligen såg klart den, den där gången inne i skolans bokförråd.
henrikkraus
2007-12-20
inte så dumt terapidrama som skäms av att den sjukaste och farligaste personligheten givetvis har mede sexet att göra...
gimmick
2004-05-09
Oerhört gripande och stundvis otäckt drama om Eve och hennes tre alias. Joanne Woodward vann en Oscar för sin prestation i denna film, vilket jag kan säga att hon minst sagt förtjänade.