Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.6
av 5

Ett päron till farsa firar jul


Clark W Griswold med familj snurrar vidare. Efter två katastroffyllda semesterresor håller de sig inom hemmets "lugna" vrå för att fira den "roligaste, gammaldags familjejulen någonsin". Men redan när det är dags att inhandla granen börjar det gå åt skogen.


Originaltitel Christmas Vacation
Alternativ titel National Lampoon's Christmas Vacation
Regissör Jeremiah S Chechik
Manus John Hughes
Genre Komedi, Äventyr, 80-tal
Skådespelare Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Juliette Lewis, Johnny Galecki, John Randolph, Diane Ladd, E G Marshall, Doris Roberts, Randy Quaid, Miriam Flynn, Cody Burger, Ellen Hamilton Latzen, William Hickey, Mae Questel, Julia Louis-Dreyfus, Nicholas Guest
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 9109
Filmnummer 466

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av Stygga-Vargen
Jag vet inte hur många julfilmer jag har sett genom åren men den listan borde ju vara ganska lång vid det här laget och att titta på julfilmer är för mig en lika kär tradition som att lyssna p...   Läs mer »

Kommentarer


Ful_fisk
2022-12-05
Är ett gäng år sedan jag såg första päron till farsa-filmen nu och har undrat lite ifall jag missade något när jag inte uppskattade den. Den här julfilmen är nog den mest populära filmen i serien, men nej tyvärr, det här gick inte hem så bra heller. Man märker dock att den är en stilbildare, det är uppenbart att Ensam hemma, Sunes jul och Tomten är far till alla barnen lånat mycket härifrån. Men grejen är att jag gillar alla dessa betydligt bättre. Jag garvade inte så mycket åt denna film, och Chevy Chase som jag nyss såg briljera fullkomligt i utsökta Fletch får inte alls mig att garva på samma sätt här. Jag kan förstå charmen med filmen, men likt den första filmen känns det lite för elakt på något vis, jag får lite ångest. Och slapsticken... ofta ser man den komma för tidigt. Ingen film jag avskyr, men den gick inte riktigt hem, bara. Tyvärr, för jag hade älskat att upptäcka en ny, härlig julkomedi i dagsläget.
Andreas_
2021-12-19
Underbar julfilm, den bästa t.o.m, så underbart härlig komik som man mest sitter och bara ler åt filmen igenom, så jag får säga att jag är en liten sucker för dessa "päron till farsa" filmer och detta är en av dom bästa faktiskt, mycket tack vare skådisarna och framförallt Chevy Chase som är helt underbar i sin prime tid som skådis, det är roligt men på ett härligt sätt även om det finns lite humor som är under bältet, men som julfilm så finns det ingen bättre film. Roligt att även se Juliette Lewis som ung och ibörjan av sin skådiskarriär, samma sak med Julia Louis-Dreyfus som sedan gjorde stor succé i komediserien Seinfeld. Så har man inte sett denna så tycker jag att man borde göra det, är man inte uppväxt med dessa filmer på 80 talet så kanske dom inte tilltalar en lika mycket men för mig är detta en klassiker som faktiskt har åldrats väl och håller lika bra än idag trots att den kom ut för 32 år sedan!!! nu närmar vi oss jul igen och denna gör sig såklart perfekt för en titt igen, betyget blir en svag 4:a
Rai
2021-04-27
Avskyr dessa tramsiga och dumma filmer...
Ailuj
2020-12-12
Den här ska man nog ha sett som barn för att kunna uppskatta idag. Otroligt krystad och inte alls rolig.
gjoob
2018-11-24
Den roligaste och kanske bästa i Ett päron till farsa-serien. Besitter också den värme som utmärker hela serien, i högre grad än någon annan del.
päronanton
2020-12-12
Detta är verkligen en riktig julklassiker! Älskar den! Alltid lika underbar! Jag älskar den!
Nalleman
2017-12-24
Lättsmällt och roligt! Dessutom är underbara Juliette Lewis med om än väldigt ung (16 år) här.
Starkbröl
2017-08-08
Helt oväntat extremt mycket roligare än original-päron-filmen, som helt saknar humor. Skämten, dialogen och framför allt timingen är så mycket bättre.

2016-12-04
M angler punch.
Stygga-Vargen
2016-10-16
Det här tycker jag är den absolut bästa och roligaste Ett päron till farsa-filmen! Den är helmysig, tokrolig och fartfylld. Skådespelarna gör väldigt bra ifrån sig och musiken är också väldigt bra. Jag har som tradition att alltid se den här filmen den 23:e december och denna tradition ser jag alltid fram emot. Att se denna film dan före dopparedan är en lika stor självklarhet som Kalle Anka på julafton för mig.
Visa äldre kommentarer »