Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Eternal Sunshine of the Spotless Mind


Joel upptäcker att hans före detta flickvän Clementine har raderat alla sina minnen av deras tumultartade förhållande genom att undergå en experimentell behandling. Desperat beslutar sig Joel för att undergå samma behandling och glömma bort Clementine. Detta visar sig emellertid inte vara så enkelt.


Originaltitel Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Regissör Michel Gondry
Manus Charlie Kaufman
Genre Drama, Komedi, Romantik, Science Fiction, 2000-tal
Skådespelare Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson, Mark Ruffalo, Kirsten Dunst, Elijah Wood, Jane Adams (II), David Cross, Thomas Jay Ryan, Deirdre O'Connell, Ryan Whitney, Lola Daehler, Debbon Ayer
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 34366
Filmnummer 18330

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av cineasten89
Jag måste erkänna att jag aldrig sett en Charlie Kaufman-film tidigare. Det är en sak jag verkligen skäms över. Jag har inte ens sett ”Being John Malkovich” eller ”Adaptation”. Efter att ha s...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av error11
Om ni vill veta vad \"Eternal Sunshine of the Spotless Mind\" handlar om kan ni sluta läsa nu. Jag tänker inte ge er några detaljer om handlingen. Det som följer härnäst är nämligen bara ett v...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av hultent3
Första gången jag fick upp ögonen för filmen var när jag som vanligt letade efter sevärda filmer på den eminenta sidan www.imdb.com som de flesta filmälskare känner till. Tyckte den verkade ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av Joaquim
Att \"Eternal Sunshine of the spotless mind\" bygger på en uppfinning som rimligtvis inte finns - det vill säga att man kan radera minnen - så blir det aldrig huvudpunkten även om den paradoxalt n...   Läs mer »

Skapad 2019-12-02 av Gabriel
Hur mjölkar man ur de sista små söta dropparna ur en sällsynt uttjatad genre? Jo man sätter Charlie Kaufman på uppgiften att skriva ett manus, i detta fall en romantisk komedi. Kaufman slog p...   Läs mer »

Skapad 2019-12-02 av Caspian
När Joel, en introvert självömkare, möter Clementine, en impulsiv livsnjuterska, på ett tåg till den lilla obetydliga staden Montauk, börjar de nästan omedelbart kivas. De tycks inte ha träff...   Läs mer »

Skapad 2019-11-23 av bobbot
\"Kan man göra film såhär?\" När man går ut ur en biosalong och tänker så har man förmodligen sett någonting alleles speciellt. När man ser på en film och inser filmmediets möjligheter och...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av seriost
Redan innan premiären i Sverige så fanns den här filmen på www.imdb.com:s lista över tidernas bästa filmer. Så om Eternal Sunshine of the Spotless Mind inte hade varit ett mästerverk hade jag ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Nemralis
En av de absolut konstigaste men kanske även viktigaste tillskotten till det moderna Hollywood är manusförfattaren Charlie Kaufman. Ni som sett Adaptation, Being John Malkovich (I Huvudet På John ...   Läs mer »

Kommentarer


mindcooler
2023-01-13
Det är det här man har Filmtipset till. Här ser man en film som man missat som folk rekommenderar. Ser filmen. Ger stark 3:a; synd bara att filmen börjar 10 minuter från slutet. Men så går man in på Filmtipset och då har nån redan satt en 3:a. Har inget minne av filmen.
apelsin
2021-04-04
Usch! Början kändes hyfsat intressant men efter en kvart när det började handla om minnesbehandlingen så förvandlades filmen till riktigt kass värdelös smörja.
the-godfather
2021-01-14
Kan med säkerhet säga att detta är Jim Carreys bästa roll och att han levererar i den här filmen. Utöver det så är filmen hjärtevärmande och hjärtskärande i en fin balansgång. Fin film.
karlmats
2020-04-18
Jag verkar inte ha sett den här sedan 2004 vilket känns konstigt eftersom den på nåt sätt alltid har funnits med mig som en av mina favoritfilmer. Vid en omtitt, som mycket väl kan ha varit den första, kan jag gladeligen konstatera att den håller än idag. Carrey och Winslet passar så bra och dåligt ihop att de verkar ha förstått Kaufmans magiska manus perfekt. Gondry är bra på att bygga drömliknande världar, med The Science of Sleep ett par år senare visade han att det här inte var en slump och den kreativa regin höjer verkligen upp filmen ett par snäpp ytterligare. Sen har vi Dunst och Ruffalo som är härliga bikaraktärer också. Jag kapitulerar ännu en gång och det är väl egentligen aldrig något snack om att den gamla 5an ska stå kvar.
hullarn
2020-01-16
Världens bästa film som jag brukar se i februari varje år. Fin vardaglig atmosfär, grym ensemble och magiskt manus. Finns så många lager och ledtrådar att upptäcka även vid femtonde titten.
JD
2019-12-31
En film som bättre än de flesta andra gestaltar erfarenheten av att verkligheten är psykisk.
BlueViper
2019-01-02
Håller helt och hållet med lamsam! Kan inte förstå att jag bara gav den här en fyra när den kom. Det här är vekligen en film för mig.
Iamsam
2018-05-04
Fortfarande det närmsta jag sett en film komma perfektion. Helt galen, genialisk, fantastiskt skådespel, musiken. Bara allt.
Rai
2018-02-21
Har svårt för Jim Carrey...
RustyFilm
2017-01-04
Underlig film det här. Men vad är det som är underligt? Det som berättas är ju en ganska så ordinär kärlekshistoria och filmens karaktärer är väldigt vanliga (trevligt, haha). Men nu till egendomlig-heterna. Först har vi det lilla kufiska hightech företaget, Lacuna Inc. Som har specialiserat sig på att selektivt deleta oönskade minnen från hjärnan (och några dubier att för eget nöje utnyttja kunskapen om sina kunder finns inte). Sen så har vi manus och regi där Michel Gondry och Charlie Kaufman gör sitt yttersta för att kollra bort tittarna med en extrem och o-kronologisk klippning. Tankarna förs lite till Christopher Nolans Memento. Kollade det här två gånger, andra gången klarna det lite va det var frågan om.
Visa äldre kommentarer »