3.6

Victor och Josefine

I kloakerna under en värld av stora björnar lever den lilla musen Josefine i musvärlden med alla andra små möss. Där är björnhat, tanddyrkan och insamling av bebisbjörnars mjölktänder det viktigaste som finns. Men Josefine vägrar tro att björnarna är hennes fiender. När hon under ett av alla tandjaktspass möter vrålhungriga björnen Victor är hon nära på att slukas men efter en örfil och godismutor uppstår en osannolik vänskap. Men att vara vän med en björn visar sig inte vara helt problemfritt.

Originaltitel Ernest et Célestine
Alternativ titel Ernest & Celestine
Regissör Stéphane Aubier, Vincent Patar, Benjamin Renner
Manus Daniel Pennac
Genre Animerad, Drama, Familjefilm, Komedi, 2010-tal
Skådespelare Lambert Wilson (röst), Anne-Marie Loop (röst), Pauline Brunner (röst), Patrice Melennec (röst), Brigitte Virtudes (röst), Léonard Louf (röst), Dominique Maurin (röst)

Sheepy
2023-12-04
Söt animerad film baserad på Gabrielle Vincents populära barnböcker. Filmen skildrar hur Célestine (en mus) och Ernest (en björn) träffas och bygger upp en vänskap genom tjänster och gentjänster. Det finns vissa teman i filmen såsom klass/rasism men det skrivs lyckligtvis inte åskådaren alltför mycket på näsan och det går utmärkt att uppleva filmen enbart som ett äventyr också. Filmen blev nominerad till bästa animerade film men förlorade mot disneyfilmen Frozen.
2020-08-28
Fantastiskt mysig på många sätt men det händer inte tillräckligt med underhållande saker på något sätt. Klar men slät trea.
DrJW
2016-04-09
Har några flaws i handlingen och två-tre scener som inte var logiskt, men annars så var den här riktigt bra och väldigt charmigt. Älskar den tecknade animeringen och relationen mellan huvudkaraktärerna var väldigt fin.
pufred
2014-11-26
Varför kunde jag inte se den i originalspråk på dvd:n? klockrent budskap? Gatumusicerande och sopletande björn träffar en mus som ser till att han/de begår 2 inbrott och vandaliiserar 2 butiker och en stad, bilstöld, rymning..brott lönar sig? Hade en del fina stunder dock.
MetalJukebox
2014-11-22
Gillar den skarpt.
Metheuz
2014-10-16
Stiligt tecknad men tappar en del i andra halvan.
A&FCrew
2014-08-27
Superbästa filmen med klockrent budskap och superfina animationer. Alla i crewet instämmer!
Spidde
2014-07-22
Som 27-årig kille utan barn är det sällan jag orkar sitta igenom en hel barnfilm men den här är faktiskt riktigt bra och trevlig. Fin animation, bra tempo och en söt och någorlunda substansrik story. Får jag barn någon gång kommer jag definitivt se om den med dem. Tycker helt klart den håller Studio Ghibli-klass och den är klart mycket bättre än det mesta amerikanarna spottar ur sig. Stark trea (och förmodligen en femma om man är mellan fem och tio år).
joakimfischer
2014-04-06
Väldigt varm och mysig historia. Önskar bara jag kunde franska för att njuta fullt ut
melankoli
2014-02-22
För att vara en tecknad film så var den riktigt bra. Över förväntan!