Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Eraserhead


Filmen, som är en blandning av fantasi och verklighet, handlar om fabriksarbetaren Henry Spencer och hans mardrömmar.


Originaltitel Eraserhead
Regissör David Lynch
Manus David Lynch
Genre Drama, Science Fiction, Fantasy, 70-tal
Skådespelare Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph, Jeanne Bates, Laurel Near, Darwin Joston, Judith Roberts
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3854
Filmnummer 3192

Recensioner

Skapad 2019-11-30 av BobbyPeru
Eraserhead är enligt min mening en av de bästa filmerna som någonsin gjorts. David Lynchs första långfilm är helt klart hans allra bästa, med Blue Velvet på andra plats. Jag älskar den för ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-14 av Kalkonhönan
David Lynch. Lynch-stämning. Galen. Geni. Konstnär. Det finns mycket att säga om denna egendomliga men fantastiska regissör som under 30 år visat publiken mardrömmar, galenskap och kärlek het s...   Läs mer »

Kommentarer


BarryHero
2022-09-09
Stort tack till Filmstaden som visade detta mästerverk på den stora duken i september 2022. Lynchs debutfilm, och den är klart imponerande. Den är intensiv och har fenomenala effekter om man ser till när filmen är ifrån och dess budget. Man känner igen mycket från Lynchs senare verk som Twin Peaks, Blue Velvet, m.m. och Jack Nance passar perfekt i huvudrollen. En hel del härlig humor som bara bidrar till den otäcka stämningen. Filmen är inte för alla, men jag kan förstå varför någon som Stanley Kubrick hyllade den som en av sina favoritfilmer. Handlingen är inte direkt enkel att hänga med i, men man kan sitta i timmar efteråt och läsa olika teorier om vad saker och ting ska symbolisera.
Sheepy
2022-05-28
David Lynch verkar ha tagit inspiration från tyska expressionistiska stumfilmer i bildspråket. Det är twistat, intensivt, svettigt och mardrömslikt.
Barneyk
2019-01-23
Föll mig inte i smaken. Svag tvåa. Förklarligt att den legat i min ska se lista i 15 år utan att jag haft lust att se den trots att jag gillar Lynch.
mahasarakam
2018-04-02
Kan kanske intressera vissa cineaster och filmstudenter...
StureStenhög
2018-02-02
Lynch är inte riktigt min grej, särskilt inte när han gör sådant här. Men jag kan väl ändå se vad det är folk uppskattar med det här. Den har en snygg och säregen visuell stil och en speciell stämning. Det finns också några sekvenser som jag gillar lite grann. Men på det stora hela känns det bara meningslöst, och det blir lite småtrist, även om jag aldrig tappar intresset totalt. Det finns väl värre surrealistdynga där ute trots allt
Ghostface
2017-04-04
Mer konstprojekt än film vilket inte är ett bra betyg. Idag så är filmen seg och inte alls särskilt mardrömslik dessvärre.
Mat1az
2017-01-27
Jag vet inte vad som är läskigast i den här, mutant "bäbisen" eller det faktum att Jack Nance aldrig blinkar med ögonen.
ChibiChibiMoon
2016-07-11
sicken jävla dret.
Jämte
2015-06-24
För extrem konstig för min smak. Bisarr, sjuk, och jag blir i vissa scener faktisk äcklad. Bra foto och användning av ljus och skuggor men hela filmen är för skruvad för att jag ska kunna uppskatta den.
BrutusBeefcake
2015-06-08
Vad skall man säga, obehagligaste filmen jag någonsin sett tror jag...och jag älskar det! Hade härliga rysningar igenom hela kroppen från ruta ett som jag inte känt för en film sedan jag var en liten parvel..Trots att jag inte förstår allt så ger Lynch en ändå såpass mycket att man har nog att tänka på och reflektera över i denna härligt surrealistiska resa. En galet fantastisk film av en galet fantastisk människa! (11+/15)
Visa äldre kommentarer »