2.6

Ensam ung kvinna söker...

Allie har kastat ur sin pojkvän, men trivs inte med att bo ensam. Hon annonserar efter en inneboende och får svar av Hedy som verkar vara den perfekta rumskamraten. Hedy flyttar in, hon och Allie kommer bra överens och blir snart bästa väninnor. Efterhand blir Hedy alltmer lik Allie, både i utseende, stil och vanor. Allie tycker att situationen börjar bli otäck och söker hjälp av sin granne. Han råder henne att kontakta polisen innan det är för sent. Hedy har hört alltihop, och hon har inga tankar på att försvinna ur Allies liv - tvärtom.

Originaltitel Single White Female
Regissör Barbet Schroeder
Manus Don Roos
Genre Drama, Thriller, 90-tal
Skådespelare Jennifer Jason Leigh, Stephen Tobolowsky, Bridget Fonda, Steven Weber, Peter Friedman

Bokföringsprogrammet Mineko

myslas
2018-09-05
En sådan där film från ungdomsåren man hade för sig var bra men som på sin höjd är ok.
yrkeschaufföre
2018-08-22
Jag är ganska säker på att senast jag såg den här var på bio i Växjö. Mitt betyg från 2004(-92) var lågt men jag tänkte nu 25 år senare att jag skulle ge den en chans men det var ett dumt beslut den har inte blivit bättre med åren, mycket naket och sex som bara verkar vara där för att chocka. Svag, svag tvåa.
Dele
2017-09-22
Tråkig uppgörelse i en relativt förutsägbar typisk o-originell Hollywood-produktion. Och Leighs bröst exponeras. Men det är välgjort och filmen håller ganska väl på substansen bakom underhållningen.
2016-08-01
Det är inte ofta filmen är bättre än boken men så är det faktiskt i det här fallet! Jag läste boken och tyckte bara det var en halvkass kioskdeckare så därför hade jag inga höga förväntningar av filmen. Men i filmen har de lyckats sortera ut det som var bra i boken, lagt till några egna idéer och lyckats göra en av 90-talets bästa thrillers! Jennifer Jason Leigh tycker jag gör en av sina bästa roller och även Bridget Fonda gör väldigt bra ifrån sig.
Zipper
2015-12-30
Har svårt för "galen kvinna besatt av annan kvinna" konceptet, då det gärna blir lite småhomofobiskt. Men man kan dock inte säga annat än att Jennifer Jason Leigh (bäst på att spela obehaglig av, typ, alla) och Bridget Fonda spelar skiten ur detta halvdana manus. Kommer för alltid sörja att Fonda lade skådespeleriet på hyllan.
2015-10-02
Hederlig 90-talsthriller med allt vad det innebär. Spänningen är på topp och de två dåtida stjärnskotten i huvudrollerna sköter sig klanderfritt. De här moderna klassikerna tåls att ses om emellanåt.
LuxLisbon2
2015-03-16
LOVE IT. Ge mig fler typs pa fantastiska psycho bitch filmer pls.
emilstjernholm
2015-01-11
Något förutsägbar men ändå riktigt obehaglig. Härlig nittiotalskänsla.
2014-11-08
Sedan 1987 och farlig förbindelse så saknades det riktigt bra filmer i genren: Galna, instabila kvinnor som inte fungerar tillsammans med andra. Men så 1992 kom Handen som gungar vaggan och denna sköna film. Här spelar Bridget Fonda och framförallt Jennifer Jason Leigh ut till fullo. Leigh tar verkligen fram en obehaglig och skrämmande sida.
haajen
2014-10-31
Såg om den efter många år och höjer betyget till en trea. Det här är galet camp och "slutstriden" är bara ett enda stort WTF där logiken lyser med sin frånvaro. Med det sagt, Fonda och Leigh gör bra ifrån sig och en film som innehåller en våldtäktsscen på en man hör ju inte till vanligheterna. Dessutom har ju filmens fotograf jobbat med Argento och det är ju alltid ett plus!