Ensam hemma

8-årige Kevin blir genom en olyckshändelse lämnad ensam kvar hemma när hans familj åker till Paris för att fira jul. Samtidigt har ett par inbrottstjuvar upptäckt att han är ensam.

Originaltitel Home Alone
Regissör Chris Columbus
Manus John Hughes
Genre Komedi, Familjefilm, Kriminalare, 90-tal
Skådespelare Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard, Roberts Blossom, Catherine O'Hara, Angela Goethals, Devin Ratray, Gerry Bamman, Hillary Wolf, John Candy, Larry Hankin, Michael C Maronna, Kieran Culkin, Kristin Minter, Diana Rein, Senta Moses Mikan

Skapad 2019-12-17 av cineasten89
Ensam hemma är nog en film alla minns från barndomen, och det är fortfarande en film barn gärna ser, trots att det är minst tio år gammal. Fortfarande charmar lille Macaulay Culkin som idag är...   Läs mer »

Skapad 2019-12-07 av Stygga-Vargen
När jag var liten så hade vi de två första Ensam hemma-filmerna på VHS och vi tittade ofta på dem oavsett årstid och i skrivande stund har man hunnit göra hela fem Ensam hemma-filmer och jag h...   Läs mer »

Ghostface
2024-12-18
Såhär i retroperspektiv är det inte svårt att se kopplingar till Columbus två adaptioner av Harry Potter tio år senare (Ron Weasleys utseendemässiga tvilling verkar till och med finnas med). Rappt och tight manus som är underhållande fram tills att buffén av fällor dukas fram, de scenerna var roligare i uppföljaren.
Sheepy
2024-01-03
Home Alone satte Macaulay Culkin på kartan och gjorde honom direkt till en av de mest välbetalda barnskådespelarna någonsin. Kevin blir av misstag lämnad ensam hemma när familjen åker på semester till Florida och måste skydda hemmet från bovarna Harry (Joe Pesci) och Marv (Daniel Stern). Joe Pesci och Daniel Stern har en bra kemi tillsammans och dialogen mellan dem hör till en av filmens höjdpunkter. Handlingen är enkel men effektiv och passar väl för en barnfilm. Kevin får även leva ut alla barns drömmar och hoppa på sängen, se barnförbjudna filmer och äta skräpmat utan någon tillrättavisning. Vissa kritiker har hävdat att våldet är för brutalt men för mig balanserar filmen rätt (till skillnad från uppföljaren som är överdrivet våldsam). Home Alone är filmen som alla 80-talister minns med ett leende på läpparna.
Starkbröl
2023-12-25
Bra julfilm för barn och funkar för vuxna någon gång vart tionde år.
darkmist82
2023-12-08
Denna film brukar kallas julfilmernas julfilm, och det med rätta. Med John Hughes briljanta manus och Chris Columbus strålande regi får vi här ett juläventyr utöver det vanliga. Macaulay Culkin, Joe Pesci och Daniel Stern skulle bli odödliga med denna julklassiker och vi ser en lång rad andra skådespelare med Catherine O`Hara i spetsen som gör ger strålande insatser. Filmen har fint budskap och bjuder på många skratt och julstämning som vi tar med oss efter att filmen är slut. Musiken av John Williams är oförglömlig och en av julfilmernas bästa teman. Ensam hemma är en av tidernas mest uppskattade julklassiker och det vore en skam att säga att man inte har sett den minst en gång. En klassiker som sagt.
Spomenka
2023-12-05
Skyhög mysfaktor, men komiken och våldet är så icke-intuitivt att det nästan smärtar. Nåväl.
Nathalena
2022-07-27
Underbar nostalgifilm, kan se om den varje jul
Albion
2021-12-15
Ännu en omtitt även om det var ett tag sedan senast. Alltjämt stor underhållning för hela familjen i skön julanda. Betygen petas ned ett halvt snäpp denna gång till en 4;a rätt o slätt. Börjar kanske kännas lite daterad helt enkelt.
vonadel
2020-02-11
Ligger lite efter så det blir en del julfilmer här. Vet knappt om jag sett om denna tidigare. Tyckte väl inte den var så fantastisk som många gjorde när den kom, men har ju ändå blivit en klassiker så ville se den igen. Tycker väl ungefär det samma nu. Möjligen hade den faktiskt lite större charm idag. 6/10
päronanton
2019-12-09
Jag älskar denna! En verklig klassiker!
Nalleman
2019-01-17
Har så otroligt svårt för Culkin.