3.9
3.9
En kvinna under påverkan
Nick och Mabels äktenskap börjar gunga när Mabels galna betende blir allt värre och Nick börjar fundera på att skicka henne till ett hem.
Originaltitel | A Woman Under the Influence |
Regissör | John Cassavetes |
Manus | John Cassavetes |
Genre | Drama, 70-tal |
Skådespelare | Peter Falk, Gena Rowlands, Fred Draper, Lady Rowlands, Katherine Cassavetes, Matthew Labyorteaux, Matthew Cassel, Christina Grisanti, OG Dunn, Mario Gallo, Eddie Shaw, Angelo Grisanti, Charles Horvath |
Mabel (Gena Rowlands) skickar iväg barnen med mormor för at få lite egen ledig tid tillsammans med sin man Nick (Peter Falk ), som dock tvingas jobba över varpå hon går ut själv. Det blir krogr... Läs mer »
Ja, bra insatser av alla skådespelarna, inte minst barnen. Extremt obehaglig film som uppenbarligen är öppen för många tolkningar, för till skillnad från Barneyk fick jag inte några som helst "kärleken övervinner allt"-vibbar, utan slutet ter sig för mig nattsvart, och jag tror det är meningen att man ska ställa just de där frågorna . Fyra.
Fantastiskt skådesepleri av Rowlands och häftigt foto. Blir ibland lite seg men historien berör mycket. Frågan om vem som är galen och inte, kan man vara sig själv utan bli dömd.
Oj vad den här filmen inte alls lyckas resonera hos mig och jag har väldigt svårt att se vad det är folk tycker om så mycket. En anledning till varför jag inte ser det är för att jag inte alls tycker att "kärleken övervinner allt" utan att vissa personer hör inte ihop även om dom älskar varandra. Och detta är ett sånt exempel. Att Peter Falk efter många års äktenskap inte har respekt nog för sin fru att han ändå drar hem ett helt jävla arbetslag på middag klockan 7 på morgonen är så jävla absurt att jag vet inte vad. Jag fattar verkligen inte. Slutscenen är väldigt fin, men varför kan dom inte låta Mabel vara ifred? Vad i helvete?
Psykologiskt mästerverk
Stark klassiker av Cassavetes där Gena Rowlands omtalade rollinsats förtjänar allt beröm den fått. I övrigt en deppig och bra film med jordnära atmosfär. Kanske en smula långdragen, dock.
Splittrad inför denna. På ett sätt gillar jag ambitionen och Rowlands skådespel, men samtidigt fann jag inte det direkt tilltalande och ibland stageat och tillgjord. Rowlands blir faktiskt ibland lite över toppen så att säga, men ibland känns det otroligt äkta. Väldigt oklippt på ett ganska oskönt sätt och överlag känns den inte så välgjord. Men visst är den lite spöklik ibland. 37/100
Såg denna i skolan (jag pluggar filmskapande) och som diskussionmaterial kring regiteknik och "äkthet" i film är den lysande. Som underhållningsfilm betraktat är den inte lika underhållande. Känns lite daterad och kunde tagit slut redan flera gånger under historiens lopp utan att jag känt att jag gått miste om något.
Ännu en förstklassig film av Cassavetes.
Första halvan är riktigt bra, men jag upplever att den tappar mot andra halvan. Den kändes lite slafsig. Det är ironiskt nog inte bara karaktären Mabel jag upplever som galen.
Hade svårt att sätta betyg på den. Den är ju ett solklart mästerverk med otroligt starkt karaktärsskådespel och förtjänar helt klart en femma, inget snack om saken. Men den är ändå inte en film jag verkligen älskar så den får ingen