3.4

En glimt av frihet

I filmen får vi följa en frånskild kvinna och hennes kamp mot samhället. Ett samhälle som är baserat kring män och som knappast är anpassat för ensamstående mammor som vill studera mer konstinriktade ämnen så som sång och dans.

Originaltitel Strohfeuer
Alternativ titel A Free Woman
Regissör Volker Schlöndorff
Manus Volker Schlöndorff, Margarethe von Trotta
Genre 70-tal, Drama
Skådespelare Ruth Hellberg, Ute Ellin, Martin Lüttge, Margarethe von Trotta, Friedhelm Ptok, Walter Sedlmayr, Georg Marischka, Konrad Farner, Nikolaus Vesely

Slowdive2
2013-04-17
I slutet av vredens druvor, som jag såg häromdagen, sägs det ungefär att män tenderar att dras till himmel och pannkaka, medan kvinnor har ett jämnare lunk. Det här sades ju för länge sen, innan man talade om genus. I vilket fall, när jag nu försöker sammanfatta mina upplevelser av den här filmen slås jag just av att den här filmen var ett uttryck för just lunk, och samtidigt också den tålmodiga kampen som nämns i slutet av den här filmen. Det personliga och det politiska går ihop, på ett sätt som inte alltid brukar skildras på film. Sällan har väl Lenin nämnts på ett så stillsamt sätt - som samtidigt berör och frustrerar. 'Still lives of quiet desperation' skrev Thoreau i Walden minns jag. Sen fick jag en del pinsamma känslor som jag nog får berätta för nån kompis istället.