3.4
3.4
En geishas memoarer

En geishas memoarer berättar historien om den firade geishan Sayuri och man får följa hennes fascinerande och stundtals skrämmande berättelse som tar sin början 1929. Som nioårig flicka, dotter i en fattig fiskarfamilj, säljs hon av sin pappa till ett berömt geishahus. I Kyotos dekadenta geishadistrikt får hon sedan den träning i musik och dans som ska lära henne konsten att behaga rika män för att vinna deras gunst och rikedom.
Originaltitel | Memoirs of a Geisha |
Regissör | Rob Marshall |
Manus | Robin Swicord, Doug Wright |
Genre | Drama, Romantik, 2000-tal |
Skådespelare | Michelle Yeoh, Gong Li, Mako, Youki Kudoh, Kôji Yakusho, Zhang Ziyi, Ken Watanabe, Cary-Hiroyuki Tagawa, Ted Levine, Kenneth Tsang |
Svag trea, förstod inte riktigt hypen som var kring den här filmen när den kom ut. En tragedi utan udd.
Rob Marshall är mest känd för sina musikaler, ändå tycker jag att en av hans få dramafilmer tillhör ett av hans få riktigt bra filmer. En vacker berättelse om en flicka som vill nå sina mål. Den är romantisk, sorglig, otäck och hoppfull, med bra skådespelare och bra scenerier. Ett mästerverk. Marshall har lyckas den här gången.
Tyvärr blev jag besviken, kan bero på att jag läst boken och hade höga förväntningar. Jag upplevde romanen som väl detaljrik emellanåt, då kan jag känna det motsatta om filmen. Alltid svårt att få med allt när det ska kokas ner till film. Första delen om Sayuris barndom gav man sig tid med, det var senare som det gick lite fort och jag saknar fördjupningarna och samtalen då allrahelst med Nobu, det blev mer personligt. Kanske hade jag gillat filmen mer utan romanen i färskt minne, en stark tvåa räcker det iaf till.
Ganska bra och spännande. Handlingen, skådespeleriet är väldigt bra. Ganska mörk film.
Åh, vilken vacker film! Hur är man funtad om man inte tycker att den här filmen berör? Den sliter ju nästan hjärtat ur kroppen ..! !
En film man aldrig någonsin glömmer! Fantastisk och med mycket hjärta; det är känsligt och engagerande - och så välgjort! Jag älskar den! Så här ska en femma se ut!
Snygg och engagerande även om den aldrig lyckas beröra. Otroligt problematisk på många sätt, grundstoryn och boken till att börja med är kulturellt okunnig och att dom har kinesiska skådespelare som pratar engelska med kinesisk brytning blir jättekonstigt. Men skådespeleriet är ändå väldigt bra om man bortser ifrån det. Jag valde att se filmen som fantasy. Absolut bra, men inte jättemycket mer än så.
Jag blir alltid lika hänförd när jag ser denna snygga film. Makalösa scener och huvudrollerna skiner från scen ett till sista.
Rekommenderar denna.
som Brutus skrev här nedanför så sänkte även jag nästan betyget pga att de pratar engelska. I hate that. Trots att den blir lite seg och långvarig ibland så är det en himla vacker och känslofylld film, med väldigt vackra scener.
Är ruskigt nära att hamna ett betyghack ned, endast för att de valt att spela in filmen på engelska istället för japanska. Jag kan liksom inte låta bli att störa mig på att de säger vissa ord på japanska och sedan prata engelska med brytning, det blir lite löjligt. Men jag väljer att förbise detta denna gången för det är annars en väldigt bra film, men ett helt otroligt soundtrack, det bästa jag hört på länge. Fotot sitter också som en smäck där många bildrutor trollar dig bort i en annan värld. Även andra filmen med Zhang Ziyi som jag ser denna månaden och hon börjar bli lite av en personlig favorit. Det är som sagt nära 3: an pga dumma amerikaner som inte klarar att se filmer som inte har deras eget språk men så mycket annat trollbinder mig med filmen så jag låter det vippa över denna gången. (10-/15)
Nästan ännu mer störande för mig än att de pratar engelska är att typ hälften av huvudrollerna spelas av kineser. Hej trovärdighet.