Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.3
av 5

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron


Genom två kantstötta män som är på säljturné med skämtartiklar får vi inblick i en hisnande tillvaro, i nutid, dåtid och framtid, drömtid och i ospecificerad fantasitid. En mängd människoöden passerar revy och vi blir påminda om både livets storslagenhet och människans sårbarhet.


Originaltitel En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
Alternativ titel A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
Regissör Roy Andersson
Manus Roy Andersson
Genre Drama, Komedi, 2010-tal
Skådespelare Holger Andersson, Nisse Vestblom, Charlotta Larsson, Viktor Gyllenberg, Lotti Törnros, Jonas Gerholm, Ola Stensson, Oscar Salomonsson, Roger Olsen Likvern
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1186
Filmnummer 112521

Recensioner

Skapad 2019-11-09 av HillMove
Roy Anderssons senaste film avslutar en trilogi som började med \"Sånger från andra våningen\" år 2000 och \"Du levande\" som kom år 2007. Vi som har följt Roy Andersson i dessa filmer har vant...   Läs mer »

Kommentarer


Rai
2022-01-11
Helt okej svensk film...
hsimpson
2020-08-27
Stundtals briljant, men ju längre filmen går, desto glesare blir det mellan de klockrena scenerna. Och till slut är jag bara uttråkad. Stark tvåa.
HerrNenne
2018-04-06
Mycket som är mycket mycket bra! Sångerna höjer fantastiskt mycket. Måste se om de andra nu, tror att jag kommer uppskatta dom ännu mer nu.
JD
2018-04-02
Under genomlidandet av denna film får man det liksom ingnuggat i ögonen vilken ytterligt banal filmregissör Roy Andersson är. Karl XII- scenerna är imponerande måste även jag erkänna, och ror hem en tydlig poäng om det absurda med kungamakt och fälttåg, men även här stannar det där, det kommer inte vidare. Det blir statiskt, som i egentligen alla Roy Anderssons filmer efter den klassiska debuten.
Frankish
2017-11-13
En duva... är väldigt Roy-typisk och en fin avslutning på trilogin! Filmen släpar sig fram till stora delar och lyckas då och då resa sig på egna ben för att uppnå nya höjder. Det blåser högervindar i Europa och Sverige, kapitalismen härjar fortfarande relativt fritt nästintill världen över och svenska bolag, som till exempel Boliden, är inte undantagna en verksamhetsrealitet där vinstintresset står över människovärdet. Filmen tar i stora delar itu med samma tema fast i en vardagsmiljö där de flesta av oss lever. Pengavärdet vägs mot människovärdet. Roy och hans team skonar oss inte, men tillåter oss här och var en nypa frisk luft och moment av återhämtning. Jag tycker filmen är väldigt effektivt regisserad och väldigt lite lämnas till slumpen. För mig är berättandet i sig en stor del av berättelsen. Tempot, perspektiven upprepningarna, allting vägs mot mera tidstypiska uttryck, kanske som en kritik, kanske bara som ett alternativ. Jag tror att många kan få en växande filmupplevelse retroaktivt om de forskar lite kring de scener de inte tycker sig förstå, det fick i alla fall jag.
Galivan
2016-12-26
Lite för barnslig och naiv. Det för tankarna till vissa sorters tecknade humorserier som kan ha en torr och alldeles för enkel humor. Visuellt fick jag en association till Jan Lööfs teckningar. Det är en lite nördig känsla, lite åt Sällskapsresan som någon nämnde. Men det känns också lite tillrättalagt, och folkligt inriktat. Det visuella är det intressant, med djupet i bildkompositionen. Känns minutiöst planerat och lite stelt och mekaniskt vilket är en del av stilen. "Du Levande" var bäst för att den var minst barnslig.
AndreaFurberg
2016-12-21
Tyckte inte den var bra alls! Helt enkelt löjlig. Absolut som att titta på deleted scenes ur de förra två filmerna. Avskyr musiken som slätar över allt. Dock vackert såklart, hade nog varit bättre som stillbilder. Gillar karl den 12e-grejen.
Martin_Sj
2016-12-14
Filmen är oerhört ineffektivt regisserad. Varje sen har samma upplägg. Skådespelarna står och väntar på att scenen ska börja sedan pratar den ena en stund och sedan svarar någon annan. Det finns inget som helst samspel mellan aktörerna och det gör filmen styltig i sitt berättande.
BerraS
2016-12-13
Jag gillar Roy Andersson. Jag gillar hans filmstil. Trots det blev jag lite besviken på denna film. Ibland var den helt underbar även om det stilmässigt är en upprepning av tidigare filmer i trilogin. Ibland gick det lite på tongång, det blev segt. Kulissbyggena och miljöerna är helt otroligt bra. Dialogen är helt otroligt dålig, men det är väl meningen. Några scener var mycket träffsäkra, andra fattade jag inte något av. Önskar det hade räckt till en 3:a, men jag ångrar inte att jag såg den.
janne
2016-12-10
En del saker blev lite för utdragna i filmen, men en del var överraskande och en del saker var roande. Kanske måste man vara på rätt humör dör att se filmen. Jag ger den i alla fall en fyra.
Visa äldre kommentarer »