Elisabeth och Essex
Kostymdrama om relationen mellan Elisabeth I av England och hennes gunstling Robert Devereux, earl av Essex.
Originaltitel | The Private Lives of Elizabeth and Essex |
Regissör | Michael Curtiz |
Manus | Norman Reilly Raine, Æneas MacKenzie |
Genre | Drama, Biografi, Romantik, 30-tal |
Skådespelare | Bette Davis, Errol Flynn, Olivia de Havilland, Donald Crisp, Alan Hale, Vincent Price, Henry Stephenson, Henry Daniell, James Stephenson, Nanette Fabray, Ralph Forbes, Robert Warwick, Leo G Carroll, Guy Bellis |
Mycket fin film. Stark, vacker och omtumlande! Avviker i vissa detaljer från det verkliga historiska skeendet, men det skadar inte upplevelsen av filmen p.g.a. att andemeningen s.a.s. är rätt. Skådespelarinsatserna är extraordinära. Man kan lätt tänka sig att Drottning Elizabeth I var EXAKT så som Bette Davis porträtterar henne... fåfäng, kärlekslängtande, lätt att smickra, osäker om sin attraktionskraft som kvinna - vilket plågar henne trots all världslig makt och alla rikedomar. Och likaså hur Errol Flynn porträtterar Lorden av Essex: ung, snygg, självsäker, nobel, oförvägen, maktlysten, ömsint, charmerande... Även vackra, färgsprakande bilder, många fina detaljer i tidens klädedräkt, vapen, inredning o.s.v.. En toppfilm!
En ganska småtråkig film det finns dock några riktigt bra scener särskilt då Bette Davis regerar på tronen, hon gör ännu ett fulländat rollporträtt.
Lite väl långrandig, men engagerande och mäktig. Davis är djefligt diger, Flynn är småjobbig. Kul med en tidig Vincent Price som den kanske lite väl löjlige Walter Raleigh.
Varför skakar Elizabeth hela tiden (sjukt överdrivet - jag har inte hör att hon hade nervproblem!) och hur sannolikt är det att Essex skulle älska en sådan här hemskt framställd version av Elizabeth...gillar ju alltid Flynn och De Havilland (hon får inte komma till sin rätt i denna pytteroll men dock) men tycker inte att Davis lever upp till allt hon presterat i andra filmer - här blir hennes skådespel det bara lite hemskt! Ändå en relativt underhållande film eftersom jag gillar temat - aningen seg, men dock!
Väldigt långrandig men alldeles alldeles underbar :D
Nja, mycket till handling eller intrig finns knappt. Bara Bette Davis själv håller filmen vid liv med sin Oscarsglöd. Lätt patetisk lovestory med massor av vackra kläder o påkostad dekor, som dock faller platt, eftersom filmen saknar både spänning och dramatik. Bette Davis rollfigur och i viss mån den charmige Errol Flynn räddar hela filmen från underkänt. Trea med tvekan.
En mycket härlig technicolorproduktion måste jag säga, filmen var rent sagt ursnygg och det var ju ett plus att historien var intressant och att skådespelarinsatserna (Bette Davis briljerar i rollen som drottning Elizabeth och Errol Flynn är inte heller så tokig som Essex) var på topp. Jag gillar verkligen faktumet att Bette Davis och Errol Flynn inte tålde varandra och i början när hon ger honom en örfil, så gör hon det på riktigt. Men deras osämja i verkligheten märks verkligen inte i filmen, de spelar verkligen bra ihop.
Det är något älskvärt över Flynns karaktärer...men inte över Flynn :P
Alla scener med Bette Davis är guld. Errol Flynn passar bra när han spelar bimbo men när han ska vara lite djupare i vissa scener är han inte så övertygande. Kärleksdramat är bra men de övriga intrigerna och intrigmakarna är en bagatell. Krigsscenerna på Irland suger då allting fullkomligen stinker studio. Det är inte särskilt övertygande när det ekar mellan väggarna. Nix, utan Bette Davis hade detta varit en riktig soppa.
En femma till Bette Davis. Manus, regi och Errol Flynn höll en lägre nivå.