3.8

Elefantmannen

John Merrick är så ohyggligt deformerad att han är dömd att visas upp som missfoster på cirkus. I det viktorianska England är han känd som Elefantmannen. Med hjälp av doktor Frederick Treves försöker Merrick att återfå den värdighet han förlorat.

Originaltitel The Elephant Man
Regissör David Lynch
Manus Christopher De Vore, Eric Bergren, David Lynch
Genre Drama, 80-tal, Biografi
Skådespelare John Hurt, Anthony Hopkins, Anne Bancroft, John Gielgud, Wendy Hiller, John Standing, Freddie Jones, Phoebe Nicholls, Michael Elphick, Dexter Fletcher, Hannah Gordon, Helen Ryan, Lesley Dunlop, Kenny Baker

Ful_fisk
2025-02-20
Den första David Lynch-filmen jag såg och en av de få jag aldrig sett om, förrän nu. 15 år sedan sist, men det mesta intrycket består. Mycket välgjord och välspelat, makalöst vackert foto och tät stämning med industriell ljudbild och udda bildspråk. Filmen blir lite långdragen under andra halvan och de elaka figurerna är lite väl enkelspåriga, men annars finns här inte mycket att klaga på. Hade varit en värdig bästa film-vinnare sitt år.
JD
2025-02-16
Såg om den efter väldigt många år och blev kanske inte riktigt så gripen som första gången. Men förutom att den är mycket vacker slås man av den där speciella Lynchska föreningen av naken direkthet och undflyende mystik. Det blir nästan som en sagoberättelse. Det svartvita fotot och den europeiska miljön ger samtidigt en lite annan känsla än Lynchs americana-filmer. Lite tysk stumfilm. Lite Bergman.
Starkbröl
2025-02-05
Jag visste inte ens att Hopkins var med i denna! Enastående filmiska kvaliteter visar sig omedelbart, utsökt i varje scen och väldigt välspelad, speciellt av Hurt. En av få normala Lynch-filmer. Uppbyggd och filmad som en skräckfilm, ungefär, men med ett vackert bakomliggande budskap och en närmast Spielbergsk sentimentalitet. Det enda jag har att klaga på är en del klippningar och scenövergångar som är alldeles för snabba och stör tempot alldeles enormt, det är förvånande dåligt gjort för en film som annars närmar sig filmisk perfektion. Ingen stark femma kanske, den är både manipulativ (speciellt mot slutet) och förutsägbar, men ändock en femma.
Albion
2024-09-22
Omtitt efter drygt 22 år. Det är en hjärtskärande och stark filmatisering och det är svårt att inte bli berörd. Väldigt fina skådespelarprestationer och inte minst trevligt att se John Gielgud här också. Betyget blir en stark 3;a, 3+
Dream
2024-08-27
Sorglig, rolig och varm film. Typ som Ica Jerry reklamen, men mycket bättre naturligtvis detta är ju Lynch och inte en reklam, men Lynch är ju bäst på när det inte finns logik och man måste tänka själv. Det gäller inte denna film då detta är en mer naturlig film.
mammene
2024-08-27
En film som passade så bra att vara svartvit. Skådespelet är suveränt , då vill jag framförallt berömma Anthony Hopkins med den känsla han i sin lugna och betraktande gestalt bemästrade fullt ut, även John Hurt som spelade John. Ondskan och pöbelbeteendet är svårt att se och lätt att fördöma. Det som för ögonblicket är svårare att upptäcka är när det goda går överstyr, med dess svans. Den känslan smög sig på. Utan så många ord var det just det som trängde sig på, mycket i Hopkins rollfigur läkaren Treves. Människovärdet prövades både utan och innan här. Slutet framkallade så många motstridiga känslor och sällan har jag sett det framföras på ett så diskret sätt, men ändå inte osynligt.
Zebulonm
2024-07-20
En mycket bra film.
KyLLo
2023-09-30
Riktigt snygg och välgjord. Det svartvita fotot och stilen för tankarna till tidiga 1900-talsfilmer. Masken är också fantastisk, eller dräkten (som det tydligen är). Dock borde den inte varit över två timmar. Det hade varit lagom med cirka 80 minuter. Tydligen var det tänkt att Terrence Malick skulle ha gjort filmen om elefantmannen. Han började skriva på ett eget manus, men att det inte blev något av det hade, vad jag förstår, att göra med att han är perfektionist.
Knas123
2023-09-11
Helt okej film, men jag stör mig lite på att den så övertydligt framställer hur hemsk allmogen är mot honom. Och hur bra han behandlas av överklassen. Och till råga på allt har de gett honom en fjantig överklass dialekt
2022-09-28
Kan heller inget annat säga att den här filmen var riktigt bra och jag älskade fotot i svartvitt...