Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

El topo


Psykedelisk och metaforisk western om revolvermannen El topo som rider ut i öknen för att möta världens främsta skyttar.


Originaltitel El topo
Alternativ titel The Mole, The Gopher
Regissör Alejandro Jodorowsky
Manus Alejandro Jodorowsky
Genre Drama, Äventyr, Western, Fantasy, 70-tal
Skådespelare Alejandro Jodorowsky, Brontis Jodorowsky, Jose Legarreta, Alfonso Arau, Jacqueline Luis, Paula Romo, Mara Lorenzio, David Silva, Robert John, Héctor Martínez, Juan José Gurrola, Victor Fosado, Agustín Isunza
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 978
Filmnummer 8233

Recensioner

Skapad 2019-10-29 av Kalkonhönan
Alejandro Jodorowsky slog igenom med El Topo och fick sig ett rykte som en av filmvärldens underligaste filmskapare och då El Topo kom jämnfördes hans verk tillsammans med bland annat Buñuel och ...   Läs mer »

Skapad 2005-04-09 av von_fantasy
Innan jag bestämde mig för att se filmen så läste jag att detta skulle vara en av dem sjukaste filmerna som gjorts. Jag kan medhålla att den är riktigt sjuk, kanske en av dem sjukaste jag sett m...   Läs mer »

Kommentarer


Sheepy
2022-09-18
Svårbedömd, filmen känns väldigt tydligt indelad i tre akter där den första delen med unge Hijo är överlägset bäst (brutal, absurd och färggrann på samma gång). Mellanakten är också bra men känns mer påklistrad och har förutom ett skede inte så mycket med finalen att göra. Under slutakten tappar filmen tyvärr fart och riktning. Oavsett så beundrar jag filmens fantasi och El Topo är ytterligare ett exempel på att film skulle kunna vara någonting helt annat än vad vi traditionellt bjuds på.
KyLLo
2022-03-05
Vaga likheter med Holy Mountain från samma regissör och manusförfattare, men El Topo är inte alls lika kreativ, fantasifull eller underhållande. Faktiskt riktigt långtråkig.
Thinduke
2021-09-23
Surrealistisk. Vacker. Brutal. Unik. Mästerverk.
Rai
2021-04-11
En skummare film får man leta efter. Jag gillar den samtidigt som jag inte gör det...
wasteoftime
2017-02-27
Det började riktigt bra. Ibland får man vara glad för det lilla. Och visst kan jag se att det finns kvalitet inklämd bland all dynga, men vad fan hjälper det? Inte fullt så dåligt som "Holy Mountainbike" dock. 3,2 på SH-skalan.
Ful_fisk
2016-09-18
Betydligt bättre än The Holy Mountain, och till en början tyckte jag till och med att det var rätt bra. Snygga bilder och rätt spännande. Men sedan flummade det loss och intrigen tappade sin glans när den ändrades alltmer. Under sista halvtimmen, ja nästan hela timmen, hade jag tappat intresset fullkomligt. Jodorowsky är helt enkelt inte särskilt bra.
papabobadiof
2016-04-26
Jodorowsky bjuder som vanligt på ett veritabelt menangeri av exotiska djur, dvärgar och allsköns krymplingar blandat med en jädra massa våld och obscena tilltag. Folk hyllar detta som nån slags avantgarde - men själv tycker jag bara det är en alldeles för uppenbar och vulgär symbolism? Ingen finess what-so-ever! Får en tvåa till slut för att Jodorowsky som person är så sinnessjukt härlig, och för att filmen är såpass skruvad så det ändå måste ges lite poäng för originalitet - men annars hade det fan blivit en etta...
BrutusBeefcake
2015-07-29
Vissa scener ur El Topo är fan i mig helt briljanta. Men emellan dem så är det mycket nonsens och scener som jag inte fick något som helst utav, El Topo lider verkligen av att vara på tok för ojämn. Första halvan av filmen är den jag uppskattar mest, El Topo är fräck och det är lagom skumt men i den andra delen blir det ofta lite för tramsigt även fast det fanns några få ljusglimtar. När El Topo är bra, då är den jävligt bra. Synd att det inte är 100 % hela vägen, den undviker dock ett underbetyg men jag hade ändå hoppats på lite mer. (7/15)
Erinaceus
2015-05-06
Jag tror att felet mera är hos mig än hos filmen, men jag tycker att surrealismen känns forcerad, och den enda lyckade poängen dyker upp i de sista fem minuterna och har inget med resten av filmen att göra. Det är antagligen meningen, men jag tycker att de flesta skådespelarna inte håller måttet, och det höga fejkade skrattet går en på nerverna (säkert också meningen).
Hypostas
2014-05-01
Första delen (westerndelen) är klart bättre än den andra (religiösa) delen som borde kortats ner en kvart.
Visa äldre kommentarer »