3.5
3.5
Dunkirk

Berättelsen om de hundratusentals brittiska och allierade trupper som omringades på stranden vid Dunkerque av fientliga styrkor under Andra världskriget.
Originaltitel | Dunkirk |
Alternativ titel | Dunkerque |
Regissör | Christopher Nolan |
Manus | Christopher Nolan |
Genre | Drama, Action, Thriller, Krig, 2010-tal |
Skådespelare | Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden, Harry Styles, Aneurin Barnard, James D'Arcy, Barry Keoghan, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Mark Rylance, Tom Hardy |
Även om jag i mångt och mycket håller med i Andreas_ kritik av Nolan som actionregissör, så tycker jag att det funkar här. Action är verkligen inte i fokus, och jag tycker han lyckas bra med den tryckta stämningen med osedda hot, såväl i öppningsscenen och ombord på den strandade fiskebåten. Jag tror inte vi får se en enda tysk soldat förrän i avslutningen?Spitfirescenerna funkar också eftersom de huvudsakligen handlar om en kamp mot klockan/bränslemätaren snarare än luftstrider. Svagast är väl Stukabombningarna som aldrig riktigt lyckas förmedla någon skräck, men över lag är det här riktigt bra, och det lutar åt en fyra.
Bra film men ett lite uttjatat tema (åtminstone här hemma). 6/10
Helt okej men inte mer än så, Nolans absolut sämsta film som han har gjort och han borde defenitivt aldrig mer försöka sig på en krigsfilm igen, inte ens action eller sci-fi, han ska göra dramafilmer och punkt slut...mer överskattad regissör existerar nog inte idag, t.o.m Michael Bay hade gjort en bättre film än detta...Nolan kan helt enkelt inte skapa spänning eller intensitet i sina filmer...drama är det han ska syssla med, Memento, Interstellar, the prestige och insomnia är fantastiskt bra filmer medan hans batman filmer är fruktansvärt överskattade då han inte ens vet hur en fightingscen ska filmas eller dom överskattade Tenet och inception som har några av dom mesta tråkiga skottstrider som någonsin skådats i en film och här då, krigsfilm...nej fy fasen, detta känns inte alls som en intensiv krigsfilm, utan tvärtom, en disney version av krig kanske, fick ingen känsla alls, finns inga huvudpersoner eller karaktärer som man bryr sig om för det utvecklas inte några personligheter och Tom Hardy samt Cillian Murphy som är två riktigt bra skådisar är knappt med i filmen, så mest okända och en hel del statister är det man får följa, får även ta en liten del av Kenneth Branagh och hans karaktär men inte så pass mycket att man blir förtjust i hans karaktär heller, detta är ingen dålig film i sig men det är Nolans sämsta film och det är helt klart den sämsta krigsfilmen jag någonsin sett, som sagt, Steven Spielberg och Michael Bay eller Oliver Stone kan skapa 10 gånger bättre krigsfilmer än Nolan...så Nolan är en oerhört överskattad regissör som jag hoppas aldrig mer ger sig på en krigsfilm eller en film med actionscener för han kan bara göra dramafilmer, fick ingen känsla alls här faktiskt, man blir mer sugen på att titta ner i telefonen än att följa med en vek historia om ingenting egentligen, eller det känns så iallafall trots att det är gjort efter en verkligen händelse, oerhört mediokert och betyget blir inte mer än mediokert heller, en svag 3:a i betyg för denna veka disneyversion av en krigsfilm...oerhört överskattad.
Galet snygg film och lagom lång för en gångs skull.
Mycket imponernade hur Christopher Nolan så gott han kan håller sig undan CGI och snarare förlitar sig på praktiska effekter. Imponerande rollista med namn som Kenneth Branagh, Tom Hardy, Cillian Murphy, och Harry Styles (!) av alla. Såg Darkest Hour, där Dunkirk är en detalj i historien. Intressant att sedan se en djupdykning av Dunkirk denna mycket intensiva film. Kan rekommendera att se de båda filmerna från 2017 i samma veva.
Totalbetyg: "jaha". Bitvis irriterande illa gjord trots hög budget, bra praktiska effekter och övriga förutsättningar. De kronologihopp som sker, filmningsstil och störande/störig musik som prioriterats över omgivande ljud och dialog gör filmen märkligt ospännande. Det gör dessutom att filmen känns väldigt långsam, trots att den egentligen inte är så lång. Efter ungefär hälften börjar man titta på klockan. Dessutom är flygscenerna dåliga, dogfighterna är ett skämt, och märkligt nog är en scen mot slutet med en Spitfire över en stad så tydligt och illa inklippt att det kunde varit från en sjuttiotalsfilm. Man får heller ingen känsla av skalan på evakueringen, stränderna ser mestadels tomma ut. Som lök på laxen ett schmalzigt, manipulativt slut, och en brinnande flygplansattrapp som uppenbart saknar motor som sistascensförolämpning. Ett stort misslyckande till film, även om den inte är direkt dålig, som kunde förbättrats enormt med annan klippning och andra prioriteringar. En av de sämre Nolan-filmerna jag sett, näst sämst efter The Prestige tror jag.
Snyggt och en del spännande sekvenser, men tyvärr raseras en del på slutet.
Xtremt segdragen,,,,-Allt är bara för statiskt & livlöst. Inget krigets-hetta här inte! Brydde sig heller Nada om huvudpersonerna heller..
Frånsett det uttjatade vältrandet i stoisk brittisk krigspatriotism, så är det en riktigt nervkittlande film som lyckas förmedla lidandet utan en massa överdrivet slaktande. Zimmers soundtrack gör verkligen mycket för slutresultatet!
Förväntningarna på denna film var höga hos mig men jag ärligt talat faktiskt överraskad över hur lite denna film lyckades fånga mitt intresse. Jag är besviken över resultatet. Jag hade väntat mig att denna film skulle vara ännu mer gripande, spännande, intressant men istället är jag som sagt besviken. 2+