3.5
3.5
Dune
Paul Atreides, en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde, måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illasinnade krafter kastas in i en konflikt över tillgången på planetens mest värdefulla råvara – ett ämne med förmåga att låsa upp mänsklighetens fulla potential – kommer bara de som övervinner sina rädslor att överleva. Del 1 i en trilogi.
Originaltitel | Dune |
Regissör | Denis Villeneuve |
Manus | Denis Villeneuve, Jon Spaihts, Eric Roth |
Genre | Drama, Äventyr, Science Fiction, 2020-talet |
Skådespelare | Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, David Dastmalchian, Josh Brolin, Oscar Isaac, Zendaya, Jason Momoa, Dave Bautista, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Stephen Henderson, Sharon Duncan-Brewster, Chang Chen, Babs Olusanmokun, Michael Nardone, Souad Faress, Charlie Rawes, Oliver Ryan, Benjamin Clémentine, Gloria Obianyo, Duncan Pow |
visuellt fulländad och pampig sci-fi. Av storyn förstod jag egentligen inte mycket, men det verkar inte spela så stor roll.
Vi såg den båda två denna gång! Utan att somna :)
Välgjord, välspelad och tillräckligt engagerande. Inte på Star Wars-nivå, men är och nosar på bra saker inom genren. Det är dock tydligt att detta är en första film i en filmserie och att det därmed inte tas ut svängar fullt ut. Starkt trea på gränsen till fyra.
Inför uppföljaren behövde jag se om denna. Sen dess har jag också hunnit läsa om boken inkl. de första uppföljarna, sett den brittiska miniserien och se om Lynchs film som vid en omtitt visade sig vara helfestlig och förtjänade sin 4a med bravur. Villeneuves film står och stampar i jämförelse och är allt annat än helfestlig. Det är pampigt och snyggt men jag känner att han aldrig är i närheten av lika intresserad av sina karaktär som sina miljöer. Strålande casting men det händer inte så mycket med dem. Jag håller med min första kommentar och hur mycket jag än vill höja så kan jag inte. --- 2021-10-05 En film jag har väntat väldigt länge på som har alla ingredienser för att skapa ett mästerverk. Villeneuve vid spetsen och en cast som är så stjärnskimrande att förväntningarna inte kunde vara annat än skyhöga. Jag gillar boken och jag gillar t.o.m. Lynchs skruvade version trots att den har blivit genomsågad. Visuellt är det ett mästerverk, de storslagna vyerna över stad och öken är onekligen maffiga. Chalamet är född för att spela den här rollen och både Stellan, Rebecca Ferguson och Oscar Isaac är helt rätt för sina roller. Zendaya kommer säkert att bli det också när hon får lite mer att göra i uppföljaren som väl ändå kommer att göras? Boken är inte speciellt lång, men den är ganska invecklad och trots speltiden och uppdelningen i två filmer saknar jag mycket av det som gjorde den så pass fascinerande. Villeneuve hinner inte förklara speciellt mycket av världen och de spännande intrigerna skippas till stor del till förmån för storslagna visuella scener. Det finns ledtrådar här och där, men jag hade gärna sett en lite annan balans mellan politiskt rävspel och mer fysiska scener. Någon beskrev Villeneuve som en av de mest humorlösa regissörerna idag, jag gillar honom och hans filmer, men kanske ligger det en poäng i det ändå. Kanske är det därför jag har så otroligt svårt att ge karln en 4a trots att han är en av mina favoritregissörer sett till hela portföljen. Jag sitter som klistrad under 2 timmar och 37 minuter i biostolen, men ändå är det nånting som gnager när jag kliver ut i nattmörkret, det var pampigt och bra, men jag blev inte så waowad som jag hade hoppats. Det är absolut en 3a, men innan jag ser helheten är det tyvärr inte mer. Hoppas verkligen att uppföljaren kan skapa en helhet värdig boken, Villeneuve har det väl ändå i sig?
Galaktisk storpolitik och intriger, mums! Kunde gärna ha fått vara mer sånt, det blir lite väl mycket öken. Allting mise-en-scene är vansinnigt snyggt, även om det är väl mycket öken.
Den skulle ha kunnat berättas lite snabbare med lite mindre svepande bilder över landskapet.
Den lyckas väl aldrig riktigt beröra. Känns som att filmen håller på att ta slut i kanske en och en halv timma.
Svag betygstrea till en svulstig slowmotionfylld ganska trist berättelse. Jag gillar dock vissa enskilda sekvenser och det är snyggt gjort.
Flera kommentarer här av de som ger den svagt betyg klagar på obegriplig story. Visst på ett sätt kanske, men jag tycker mest att dom lagt till ”obegripliga” element för att försöka skapa något mystiskt över filmen men det blir för mycket! Detta tillsammans med ständiga slowmotion sekvenser tonsatta med svulstig ”mystisk” musik gör att det bara känns juvenilt och tunt istället för episkt. Vad gäller den faktiska händelse sekvensen eller storyn så är den skriven på näsan. Man ska liksom inte missa nått av det som händer, i många sekvenser spelar man samma gamla kort som i tusen standardactionfilmer . Även detta gör att det känns väldigt platt. En Hollywood blockbuster film som vill verka som nått mer. Det hjälper tyvärr inte att den är så extremt stjärnspeckad, det tar verkligen bort det sista lilla känslan.
Utöver detta så känns det lite för likt vår nutid på för många sätt för att man ska få en känsla av att detta är 8000 år in k framtiden. Det är klart att det kan vara väldigt svårt att dels komma på och även ta in som tittare om det är för utsvävat, men tycker det i många detaljer verkligen känns för närtid.
Snyggt visuellt! Har inte problem att följa knepiga filmer men saknas nästan helt bakgrund och mycket är kryptiskt. Måste nästan ses på bio för att få det svullstiga stämningsskapandet.
Gillade stämningen och uppbygnaden av handlingen, men betyget lär ändras om uppföljaren inte levererar.