3.4
3.4
Drömmen om fadern
En son jagar sin far genom hela sin uppväxt. När fadern dör har sonen tre minnen av honom. Sonen fantiserar om sin far och får stryk för att han ljuger.
Originaltitel | Apa |
Alternativ titel | Father |
Regissör | István Szabó |
Manus | János Herskó, István Szabó |
Genre | Drama, 60-tal |
Skådespelare | András Bálint, Miklós Gábor, Klári Tolnay, Dani Erdélyi, Katalin Sólyom, Zsuzsa Ráthonyi |
István Szabós film Drömmen om fadern från 1966 är ett väl genomarbetat och mycket sevärt drama om hur en liten pojke växer upp i efterkrigstidens Ungern, under kommunistregimen, med dagdrömmar om sin far (som han egentligen inte kände) och som dog strax efter krigsslutet. Filmen ger en förvånansvärt realistisk och osminkad bild av levnadsförhållandena i Ungern under dessa år; särskilt dokumentärbilderna om hur kommunistiska symboler revs ner vid Ungernrevolten 1956 borde egentligen ha varit rätt svårsmälta för de styrande men filmen släpptes kanske igenom eftersom den sågs mera som en konstnärlig film.
En nästan drömlik upplevelse där István Szabó lyckas fånga upp exakt hur barn kan fantisera upp fiktiva historier för att spetsa till den annars trista vardagen och hur det kan lätt gå överstyr.
När det gäller "drömma om fadern"-filmer är den själklara ettan Landskap i dimman, men det här är inte alls pjåkigt. Min första Szabó film ger definitivt mersmak.