2.3
2.3
Drömkåken
Göran överraskar sin familj med att köpa en villa på exekutiv auktion. Med liv och lust ger han sig på att renovera trähuset. Det visar sig dock att drömkåken ruvar på en livsfarlig hemlighet.

Originaltitel | Drömkåken |
Regissör | Peter Dalle |
Manus | Bengt Palmers, Peter Dalle |
Genre | Komedi, 90-tal |
Skådespelare | Björn Skifs, Suzanne Reuter, Zara Zetterqvist, Mikael Håck, Pierre Lindstedt, Gunnel Fred, Jan Malmsjö, Lena Nyman, Anders Ekborg, Johan Ulveson, Claes Månsson, Peter Dalle, Johan Rabaeus, Pontus Gustafsson, Anna-Lena Hemström, Robert Gustafsson |
En av de svenska 80-talskomedier som Björn Skifs gjorde under sin korta filmkarriär. Dock är denna gjord så sent som 1993, men jag kallar den 80-talskomedi eftersom den ligger kant i kant med Stru... Läs mer »

Med filmer som "Strul" och "Jocker" var drömkåken verkligen en av Björn Skifs paradfilmer. Man skulle nästan kunna kalla dessa filmer som en trilogi då Skifs inte lyckas lika väl med andra filmer, plus att Bengt Palmers har varit inblandad i alla tre projekten både med manus och musiken som är fantastisk. Palmers tillhör nog en av de bästa vi har här i Sverige när det gäller att finna den rätta Svenska känslan, och med Peter Dalle som regissör blir drömkåken en härlig komedi om ett husbygge som bara går mer och mer utför innan det till slut kan vända. Bra agerat av samtliga och handlingen är nästan samma klass som "Strul" och vi får en av Sveriges bättre komedier.
Sikket gammalt jävla skit.
Delar av svenska skådiseliten är med här, så det borde inte varit möjligt att göra en sån larvig skitfilm.
Inte riktigt så usel som magkänslan från barndomen sa men det är ju fortfarande inte bra. Björn Skifs påminner lite om min morbror och hur han går från att vara en komplett sopa på renovering till att bli Martin Timell så fort hans osmidiga granne kommer in i huset det förstår jag inte alls. Att se Johan Ulveson som en gangsterboss det trodde jag inte heller att jag skulle få uppleva. Lena Nyman är riktigt jobbig som en av alla många idiotiska grannar, är det så här det är att köpa hus, då kan man nog lika gärna låta bli. Själv hus-kollapsen varar väl iofs bara en halvtimme eller så innan filmen går över till att bli en undermålig version av Ensam Hemma. En ganska svag 2a till slut, men lite kul som tidsdokument med tanke på alla gräsliga kläder Skifs har på sig.
Jo men visst är det här okej, det är ju en familjefilm. Min favorit är Agata Askeborn/ladd. Funkar att se med något års mellanrum.
Fånig men skojig. Karaktärsregistret håller det hela igång, en fantastisk uppsättning skådisar levererar suveräna insatser i birollerna; Pierre Lindstedt, Lena Nyman, Jan Malmsjö... När Lorry-gänget dyker upp som gangsters blir det väldigt mycket Ensam hemma över det hela, vilket kommer lite från ingenstans i en rätt traditionell familjekomedi, men vad fasen, varför inte liksom? Varenda replik Claes Månsson säger är ju en klockren one-liner! Synth-soundtracket borde de dock verkligen ha ratat och ersatt med något annat, det är verkligen inte bra.
Jag älskade den här när jag var lite, och jag var rätt rädd nu när jag skulle se den, att det inte alls skulle hålla. Och det gjorde den inte. Eller, ja, det gjorde den kanske. Vissa saker är nog till och med bättre nu, andra, är väl ja, som de är. Jag hade ju ingen aning om att Peter Dalle hade gjort filmen, egentligen, även om jag nog visste det någonstans i bakhuvudet. Och Peter Dalle är en av mina absoluta favoriter så det är ju alltid kul. Sedan är det väl inte hans bästa film kanske. Vissa grejer är ju dock helt klockrena, och manuset framförallt är precis så bra som det brukar vara i Dalles verk. Det blir en tvåa så länge, då jag var lite för trött för att våga sätta ett högre betyg just nu.
Dialogen känns styltig och tillgjord och särskilt kul är det sannerligen inte heller.
En svensk version av Tom Hanks klassiska 80-tals film The Money Pit. Dalle lyckas nästan men nja.. Trea!