Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4
av 5

Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben


Den paranoide amerikanske generalen Jack D. Ripper är besatt av tanken på att ryssarna konspirerar för att förorena de "värdefulla amerikanska kroppsvätskorna". I ett anfall av vansinne skickar han därför ut det amerikanska flygvapnet för att bomba Sovjetunionen sönder och samman eller som han själv uttrycker det: "Nuclear combat!".


Originaltitel Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
Regissör Stanley Kubrick
Manus Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George (I)
Genre Drama, Komedi, 60-tal
Skådespelare Peter Sellers, George C Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn, Slim Pickens, Peter Bull, James Earl Jones, Tracy Reed (II), Jack Creley
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 13473
Filmnummer 678

Recensioner

Skapad 2019-12-19 av Mandrake
Dr. Strangelove är antagligen Stanley Kubricks mest kontroversiella film. Trots att han gjorde filmer som Paths Of Glory (Ärans Väg), som var förbjuden i Frankrike i årtionden och A Clockwork Ora...   Läs mer »

Skapad 2019-12-02 av film_Alex
Dr. Strangelove är en av Stanley Kubricks klassiska verk och en hyllad komedi. Den handlar om en kärnvapenkris mellan Sovjetunionen och USA där en smått galen general går runt Vita huset och best...   Läs mer »

Skapad 2019-11-29 av Anonym
Dr. Strangelove (Or: How I Learned to Stopp Worrying and Love the Bomb) är mästaren Stanley Kubricks magnifika satir om USA:s regering. I huvudrollen ser vi en utmärkt Peter Sellers som spelar fl...   Läs mer »

Kommentarer


dudson
2021-01-09
Träigt seg rulle från det flummiga 60-talet/ Visst det var i höjden av det kalla-kriget. Man måste nog vara född på 30/40talet för att uppskatta denna "speciella" film fullt ut//
ilgoga
2020-08-25
Riktigt bra. Sterling Hayden stack verkligen ut som helt fantastisk!
snubbel
2019-02-16
"If you don't get the president on the phone ... you will have to answer to the Coca-Cola Company"
Raimo_1985
2018-10-27
Total tokfilm. Jag älskar Peter Sellers, men de andra gör också det mesta toppenbra. Ibland är den seg, men det är en parentes i sammanhanget. Som helhet blir det en svag fyra.
Redwood
2017-03-07
Kan inte se denna film utan att jämföra Buck Turgidson med USA:s nuvarande president!

2016-12-05
Skrudd men underholdene.
wasteoftime
2016-06-26
Det är ju inte direkt en dold kritik till samtiden som Kubrick här presenterar, men vissa delar - framförallt de I flygplanet är tyvärr inte på samma nivå som de övriga. "War room"-scenerna är briljanta, och George C Scott är verkligen perfekt i rollen som General "Buck" Turgidson, och Peter Sellers gör det bra, i åtminstone två av tre roller, eller ja, han gör det väl bra i tre av tre, men jag kan tycka att Dr. Strangelove känns rätt felplacerad - även om jag förstår vad han symboliserar, men antingen borde han haft en lite mer framträdande roll, tidigare i filmen, eller ja, svårt att svara på, men karaktären känns mest underlig där han är, i alla fall. Men över lag är det ju väldigt bra, och det slutar på en trea, även om en del av flygplansscenerna är rätt olidliga - dock är de flesta andra scenerna uppe och sniffar på en fyra.
Jompalompier
2016-04-30
Underhållande
thebully
2015-09-01
Herregud vilken besvikelse detta var för mig. Jag hade nog helt enkelt för höga förväntningar. Känns dock som en film jag kanske får se igen framöver och ge en ny chans.
stgurgel
2015-03-13
Mein Führer, I can walk!
Visa äldre kommentarer »