Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4
av 5

Donnie Darko


Tonårige Donnie är inte direkt den typiske amerikanske tonårskillen; han har konstiga syner och en låtsaskompis som heter Frank och är en stor kanin. En natt kraschar en flygplansmotor ner i Donnies hus, men eftersom han tillfälligtvis gick i sömnen just då undkommer han incidenten med livet i behåll. Av Frank får han veta att han nu fått en annan, högre, mening med livet.


Originaltitel Donnie Darko
Regissör Richard Kelly
Manus Richard Kelly
Genre Drama, Thriller, Science Fiction, Fantasy, Mysterium, 2000-tal
Skådespelare Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Mary McDonnell, Jena Malone, Katharine Ross, Patrick Swayze, Drew Barrymore, Holmes Osborne, Noah Wyle, Daveigh Chase, James Duval, Beth Grant, Seth Rogen, Jolene Purdy, David Moreland
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 31533
Filmnummer 3265

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av
I ett suggestivt, mystiskt ingenmansland mellan förnuft och galenskap lever Donnie Darko – till det yttre en tonåring som de flesta, men undermedvetet fast i ett manipulativt och osunt tankemönste...   Läs mer »

Skapad 2019-12-23 av Mandrake
Jake Gyllenhaal har en stor osynlig kanin som heter Frank som vän i Donnie Darko. James Stewart har en stor osynlig kanin som heter Harvey som vän i Harvey. Skillnaden mellan kaninerna är att Harve...   Läs mer »

Skapad 2019-12-23 av connya
I en intervju sade regissören och manusförfattaren Richard Kelly att en del scener i Donnie Darko inte har något med handlingen och vad den egentligen berättar att göra. Och på precis samma sät...   Läs mer »

Skapad 2019-12-20 av TheRest
1988 i en liten stad så bor den 18-årige Donnie Darko. Han är en kille som ser syner av en osynlig jättestor demonisk kanin. Han kallar sig Frank och en natt ber han Donnie att följa med honom ut...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av FreddyKrueger
Donnie Darko är namnet på en, på utsidan mycket normal tonåring, men på insidan väldigt annorlunda. Han går i sömnen och får konstiga meddelanden från en kille utklädd som kanin vid namn Fr...   Läs mer »

Skapad 2019-12-15 av roadwarrior
Donnie Darko….. Richards Kellys regidebut och vilken regidebut sedan……Donnie Darko. Detta är en film kanske inte är för alla, vissa hatar den vissa älskar den men jag tror ändå att alla berö...   Läs mer »

Skapad 2019-12-15 av westost
Whoa! Klockan var halv ett på natten och jag hade just sett min nya favoritfilm. Jag kunde inte tänka på något annat än den här filmen i en vecka efter att jag sett den. Filmen handlar om en en...   Läs mer »

Skapad 2019-12-04 av cineasten89
Med skådisar som Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Drew Barrymore, Noah Wyle, Mary McDonnell och Jena Malone, är det verkligen en otrolig ensemble som presterat bra roller i filmen Donnie Darko, s...   Läs mer »

Skapad 2019-11-22 av billybob
Donnie Darko var en klart positiv överraskning! Trots några klichéer i manuset så var det mesta bra, även om filmen har en tendens till att sväva iväg ibland, dock tycker jag man lyckas knyta s...   Läs mer »

Kommentarer


andmoreagain
2022-10-01
Har nu sett om denna klassiker! Hade den som en tråk-trea men tycker nu att filmen är en höjdare ifrån alla perspektiv. Vill fan i mig se om den igen, den har något fint och mystiskt över sig som jag inte kunde acceptera för 20 års sedan.
Zebulonm
2020-04-23
Nej detta var inte min typ av film.
Jompalompier
2017-11-20
Väldigt bra! Hade varit bättre om jag förstod alla lager av den. Får bli en omtitt så småningom.
DukeIgthorn
2017-02-05
Kaninen är otäck.
Sunken25
2016-12-21
Föll inte mig i smaken och förstod inte riktigt storheten i filmen. Kanske om någon nån gång förklarar det så kanske man ser det med andra ögon, vem vet.
RustyFilm
2016-12-05
Det här är en ovanlig historia som har så mycket detaljer att det är svårt att fånga upp allt på en tittning. Helheten känns förvirrad. Bör kanske ses två gånger. Men historiens detaljer är så charmerande så det blir stor underhållning trots alla besynnerligheter. Här bjuds klurig komik, härlig dialog och ett visuellt mycket tilltalande utförande. Karaktärerna är skönt utformade (igenkännelsekomik). Man ska inte låta sig luras av det serietidnings liknande figuren (jätte skräckkaninen) och titeln Donnie Darko, det här är bra film. (märkligt att filmen aldrig gick upp på de svenska biograferna vid lanseringen 2001
Snah
2016-10-09
Höll för en omtitt!
Stygga-Vargen
2016-09-18
Som 15-åring ansåg jag detta vara ett mästerverk. Jag såg om den en massa år senare och då insåg jag hur fruktansvärt dålig den egentligen är. Den försöker vara intellektuell men är bara larvig, överdriven och barnslig. Att den dessutom är otroligt banal på många ställen gör inte saken bättre. Är du över 15? Se då en annan film istället.
skogg
2016-08-22
Den filmen som jag sett flest gånger i mitt liv. Nu ger jag den full pott av nostalgiska skäl. Och för att den är bra.
Johan_G
2016-05-22
Filmen är för smart för sig själv, eller för komplicerad att förstå utan att nästan anteckna all info man får vid alla kapitel, åh att man måste nästan arbeta för att fatta något ser jag tyvärr som en nackdel för filmen. Bryr man sig inte om att inte fatta, så är det en grym film med en intressant story.
Visa äldre kommentarer »