3.5

Dödsfiender

Den romerske generalen Flavius Silva ska i den stekheta palestinska öknen besegra de judar som förskansat sig i det ointagliga fortet Masada, som ligger längst ute på en otillgänglig klippa.

Originaltitel Masada
Alternativ titel The Antagonists
Regissör Boris Sagal
Manus Joel Oliansky
Genre Drama, Mini-serie, 80-tal
Skådespelare Peter O'Toole, Peter Strauss, Barbara Carrera, Anthony Quayle, David Warner, Giulia Pagano, Nick Brimble, Vernon Dobtcheff

Hypostas
2015-03-30
Hyfsat sevärd miniserie, men lite väl lång och seg.
goeran
2013-02-06
Boris Sagals Masada från 1981 är en storslagen miniserie om romarnas kamp för att erövra de judiska upprorsmännens sista fäste, bergsfästningen Masada, som de slutligen erövrade år 73 e kr. Man kan ju ha synpunkter på längden av filmen och vissa upprepningar men sådant ligger ju i miniseriens natur. Bäst bland skådespelarna är utan tvivel Peter O’Toole i rollen som tionde legionens befälhavare Flavius Silva. Det är trevligt att se att filmen både inleds och avslutas med israeliska soldater edsavläggelse på denna heliga plats i judisk historia.
TimBuckley
2012-12-31
(rek 4a) Underbar liten upplevelse på 6-7 timmar detta! Egentligen borde ju O'Toole ha huvudrollen i alla filmer som görs om han levat. Älskar denna gammaldags artade approach till replikerna som plötsligt får ett värde som dagens "vardags-skådisar" inte är förmögna eller tillåtna att få till. Har man sett Lawrence av Arabien, Ben Hur eller Ivanhoe så vet man vad som bjuds på. Ett klassiskt äventyr, som både är väldigt okomplicerat och mer ofta än inte, väldigt bra. 4a.
Dele
2012-01-24
Underhållande svulstdrama som iaf. ganska ok. lyckas undvika att bli alltför endimensionellt och propagerande.
qeso
2010-05-10
Detta kan ju inte vara en film? 6+ timmar lång?
Kurganen
2009-08-29
Lycklig och trollbunden. Så kände jag mig från första minuten till den sista. Det här är rent fantastiskt välgjort, spännande och fullt av magnifikt skådespeleri, i synnerhet på den romerska sidan. Gillar man långa episka draman med historisk bakgrund så gör man förbanne mig rätt i att se den här. Helt underbar!
CinemaniaC
2009-06-27
Själva avslutningen av historien kändes rätt blekt, inte minst med tanke på kraftutövningarna man vant sig med dessförinnan med O'Toole, Quayle, Warner, Strauss och faktiskt Carrera som här gör hennes bästa roll jag sett. Jerry Goldsmiths musik är fenomenal, de facto den bästa tvmusik någonsin gjord. Däremot en liten fråga, med tanke på problemen romarna hade att komma upp till Masada, hur i fasiken hamnade judarna där in the first place?
spaniard
2008-02-20
O´Toole gör nog en av sina bästa roller i den här sjukt snygga romarrullen. Bra sceneri, bra kostymer och bra skådisprestationer gör den här till en solklar 4a.
Kurosawafan
2007-04-30