Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Diktatorn


Diktatorn utspelar sig i det fiktiva landet Tomanien och handlar om en fattig, judisk frisör och hans dubbelgångare, den karismatiske och judehatande diktatorn Adenoid Hynkel. Den judiske frisören, en lätt förvirrad veteran från första världskriget, gör vad han kan för att överleva i det judiska gettot, medan Hynkel hyser helt andra planer. Han vill lägga under sig hela världen.


Originaltitel The Great Dictator
Regissör Charles Chaplin
Manus Charles Chaplin
Genre Komedi, 40-tal
Skådespelare Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie, Reginald Gardiner, Henry Daniell, Billy Gilbert, Grace Hayle, Carter DeHaven, Maurice Moscovitch, Emma Dunn, Bernard Gorcey, Paul Weigel
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 7320
Filmnummer 6726

Recensioner

Skapad 2019-11-29 av cineasten89
En svart och humoristisk satirfilm om en fiktiv land - som har någon samröre med andra världskrigets Tyskland. Huvudpersonen, den judiske frisören, är lätt förvirrad veteran från första vär...   Läs mer »

Skapad 2019-11-29 av pelikan
Landet Tomania har just förlorat första världskriget. Diktatorn Adeniod Hynkel är vid makten och förföljer judarna, framför allt dem i huvudstadens getto. En judisk frisör som förlorat minnet...   Läs mer »

Kommentarer


Ful_fisk
2018-10-29
Fullkomligt briljant på alla sätt och vis. Få filmer har hjärtat på ett så perfekt rätt ställe, och dessutom är det roligt, smart, satiriskt, träffsäkert, vågat och gripande. Ett mästerverk och en makalös film! Tyckte det var en fyra senast jag såg den, men detta är ju inget annat än en solklar femma!
Tonti
2017-06-24
Trodde den kanske skulle åldrats med obehag men det är ju fanimej genialt.

2017-03-04
For lang og utdatert men morsom, +3.
AndersAxelsso
2016-09-16
Otroligt att han kunde göra denna film i en sådan tid, det är svårt att ta in vilket sprängstoff detta måste varit. Som film är det en fyra men som fenomen en solklar femma.
Stygga-Vargen
2016-08-16
Väldigt bra och rolig film.
yrkeschaufföre
2016-07-09
Det är länge sen jag såg den här och nu såg jag bara slutet. Den är verkligen fantastisk och förtjänar att jag ser om hela filmen. Jag får genast ta och leta fram den.
Memmem
2016-07-09
Ojämn, bitvis utmärkt, fars! Charlie Chaplin gjorde 1940 en fars och satir om Hitler och Mussolini. Han var filmens regissör, producent, manusförfattare och spelade två huvudroller: Hitler och judisk barberare. Den andra huvudrollen spelades av hans dåvarande hustru, tillika hans tredje, Paulette Goddard. Chaplin var socialist och avskydde diktatorerna Hitler och Mussolini, men vägrade kalla Stalin diktator. Detta politiska engagemang kan kanske förklara denna films ojämna kvalitet. I början är filmen mycket bra, med elegant humor och Chaplin i sitt esse. Ju längre filmen lider tar dock snubbelfarsen över. Filmen är över två timmar lång och skulle vinna på en förkortning. Filmen börjar med att en judisk barberare kämpar på landet Tomäniens (Tysklands) sida i första världskriget. Han räddar en tomänsk officer, men efter en flygolycka glömmer han allt. När han återvänder till sin rakstuga trakasserar "Stormtrupperna" befolkningen i det judiska gettot. Landets diktator Hynkel (Hitler) får besök av Napoloni (Mussolini), men blir dominerad av denne. Flera eleganta komiska inslag av Chaplin som ger många skratt, men mot slutet upprepar sig filmen och komiken övergår i fars. Väl spelat av Chaplin och andra, bland annat den Göring-liknande Daniell. Filmen är i svartvitt med följsam fotografering och musik. Betyg: 3+
Noseman2005
2016-07-09
Vass och viktig satir som tyvärr inte håller hela vägen. Men budskapet är viktigt och modet att förmedla det får aldrig underskattas. (7/10)
Dutch
2016-07-04
Han verkade va en go gubbe den där Chaplin. Bra slut!
KalleB
2015-09-03
Samma gamla snubbelhumor som i hans andra filmer, kanske lite bättre denna gång. Jag var nte alls imponerad tills talet i slutet. Det fick mig faktiskt att byta åsikt om både filmen och Chaplin själv. Storslaget
Visa äldre kommentarer »