Det hemlighetsfulla X
Det är krigstid, och Löjtnant van Hauen förtros med viktiga order. En spion för fiendesidan lyckas få syn på de hemliga dokumenten, vilket så småningom leder till att van Hauen anklagas för förräderi. Löjtnanten misstänker sin hustru för brottet och erkänner för att skydda henne. Fru von Hauen måste nu rentvå sin make innan det är för sent.

Originaltitel | Det hemmelighedsfulde X |
Alternativ titel | The Mysterious X, Orders Under Seal, Sealed Orders |
Regissör | Benjamin Christensen |
Genre | Stumfilm, Thriller, 10-tal |
Skådespelare | Benjamin Christensen, Karen Caspersen, Bjørn Spiro, Otto Reinwald, Fritz Lamprecht, Amanda Lund, Hermann Spiro |
Filmnummer | 19537 |
typisk trist story, vad tyskarna skulle kalla kammerspiel på 20-talet, men tekniskt spektakulär!
En intressant historia men tyvärr alltför enkel för att gripa tag i mig. Känns inte som samma regissör som den som senare gjorde Häxan. Det fanns dock enstaka element i filmen där det riktigt lyste till, men det räcker inte till mer än en medeltrea.
Känns snålt med en trea med tanke på att Christensen är överlägsen de flesta av sina samtida kolleger som exempelvis Urban Gad. Men det är enskildheterna snarare än helheten som imponerar varför känslan blir lite splittrad. Det är en mycket vackert fotograferad film med fina djupledskompositioner och skuggeffekter. Det finns även en del gripande och spännande scener. Men det är ojämnt och den obligatoriska svartsjukedelen av storyn är minst sagt krystad och och oengagerande. De flesta danska filmer från den här tiden tycks innehålla fulgubbar.
Filmens grundhistoria känns lite väl enkel för att hålla igång intresset filmen genom. Det blev dock lite spännande mot slutet.
Filmkonst när den är som allra bäst! Ljuset, skuggorna, scenerna - jag är mållös! Bra skådespeleri, snyggt foto och en riktigt bra historia i en film som verkligen känns före sin tid. Femman är helt odiskutabel. Christensen tar över rekordet från Victor Sjöströms Terje Vigen. Min äldsta 5:a är nu från 1914!
Väldigt skickligt berättad
Den var inte alls så dum denna. Otrohetsaffären känns spännande, och även om filmen har runt hundra år på nacken så känns den inte så hemskt föråldrad. Lite seg är den självklart emellanåt, men dess fördelar gör att denna trea är en stark sådan. Mycket kan få pluspoäng, exempelvis dess last-minute-rescue och fasansfulla krigsscener. Mest tilldragande av allt finner jag ändå den kvinnliga huvudrollens märkligt hypnotiserande skådespel. Många gripande scener. Jag är nöjd.