3.4

Det heliga trädets frukter

Iman arbetar som utredande domare i Teheran. Han brottas med paranoia på grund av den politiska oron i landet. När hans pistol försvinner misstänker han sin fru och sina döttrar. Hans drastiska åtgärder tär på familjebanden samtidigt som de sociala reglerna upplöses i allt snabbare takt.

Originaltitel Danaye anjir-e moabad
Alternativ titel The Seed of the Sacred Fig
Regissör Mohammad Rasoulof
Manus Mohammad Rasoulof
Genre Drama, Kriminalare, Thriller, 2020-talet
Skådespelare Mahsa Rostami, Setareh Maleki, Missagh Zareh, Soheila Golestani, Niousha Akhshi, Reza Akhlaghirad, Amineh Mazrouie Arani, Shiva Ordooie

Ful_fisk
2025-03-27
Intensiv, upprörande och mer och mer spännande ju längre det går. Filmen är en otroligt kraftfull inblick i slitningarna i dagens Iran och filmen utmejslar snyggt sina karaktärer och vad de står för i samhället i stort. Filmen är dock onödigt lång och hade lätt kunnat slopa ett par transportsträckor för att bli mer koncis och omedelbar. Jävligt kraftfull ändå, dock, och en av 2024 års mest omistliga filmer!
dr_Robert
2025-03-13
The first half of the film is very good, but the second half is less exciting and the film is too long. But still worth 4/5. Before the film starts, a written prompt reads: "When there is no way, a way has to be made". As strong as this statement is in itself - the film was made in secret - it is strong statement in what it does not say: The saying usually ends "Allah will make a way".
goeran
2025-03-08
Mohammad Rasoulofs film Det heliga trädets frukter (originaltitel Danaye anjir-e moabad) från 2024 är en lysande politisk och psykologisk dramathriller i kammarmiljö om förtrycket i den iranska diktaturen. Mohammad Rasoulof dömdes förra året till åtta års fängelse och piskstraff för denna film men han lyckades från Iran innan regimen hann gripa honom. Bra dialoger och utmärkta skådespelarinsatser. Betyg 4.
Taliah
2025-02-14
De verkliga bilderna från nätet var betydligt mer intressanta än filmen, jag hade mycket hellre sett en dokumentär om det här. Familjens dialoger var verkligen utan någon som helst finess. Men för de som inte vet vad som händer i Iran är det ändå ett viktigt bidrag.
djonipony
2025-02-05
Stålsatte mig inför vad jag bara visste var ett 2:47 h långt tyskt (officiellt) drama på persiska om en paranoid man vars pistol försvinner. Så härligt att det var så MYCKET mer än så och att bli glatt överraskad, även om Tyskland näst intill borde skämmas om de claimar en eventuell Oscar som SIN, som om det vore Werner Herzog eller Fassbinder som gjort rullen. Det är en iransk film, punkt, som sedan representerar Tyskland som en annan Abeba Aregawi sprang för Sverige eller alla canadensiskor tävlade för Kina i hockey-OS för några år sedan. Anyway. Sevärd slow-burner, med autentiska demonstrationsklipp från Irans gator, väl sammanvävt med en engagerande familjesituation där generationers syn på frihet kontra tradition/ordning går i klinch och där faderns pressade arbetsläge förvärras av pistolgaten på hemmaplan. Utöver själva storyn är filmen ett intressant vykort till oss som aldrig besökt Iran. Underbara bergstrakter t.ex. Setareh Maleki otroligt vacker, vilka ögon! Filmen förstärks naturligtvis av att manusförfattare/regissör och "some cast and crew members" lyckades fly Iran, medan de som spelade mamman och pappan tydligen inte lyckades lämna landet. Efter att i denna film ha sett kvinnor misshandlas och gripas för att ha kastat slöjan blir det ännu mer osmakligt hur Disney/Pixar normaliserar slöjan i Inside Out 2.