Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Det 13:e tillägget


I den här dokumentären analyserar forskare, aktivister och politiker kriminaliseringen av afroamerikaner och ökningen av antalet intagna i USA:s fängelser.


Originaltitel 13th
Regissör Ava DuVernay
Manus Ava DuVernay, Spencer Averick
Genre Dokumentär, 2010-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 183
Filmnummer 123788

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Ful_fisk
2021-03-10
Sevärt, absolut, men lite för mycket talking heads och textrutor för att det ska bli något extraordinärt som dokumentärfilm. Och så är det lite för mycket insinuering och lite för lite kalla fakta från intervjuobjekten, som gärna börjar med fakta men sedan låter sina personliga värderingar sväva iväg. Men såklart ett relevant problem att belysa och fördjupa sig inom.
quelnightmare
2019-12-12
Väldigt agitatorisk, men med goda skäl.
lyssander
2018-09-19
Jag har hört det mesta tidigare. Här knuts dåtid och nutid ihop på ett finurligt sätt. Slaveriet är tydligen bara avskaffat på pappret. Bra intervjuer med väl valda personer.
Zipper
2017-03-21
Ibland är det svårt att betygsätta dokumentärer. Innehållet är högintressant, men dokumentärer av den här typen där allehanda experter uttalar sig är inte särskilt filmiskt. Men som sagt, supereffektivt och intressant.
myslas
2017-02-19
Ett viktigt ämne att dokumentera utan tvekan och filmen tar upp flera saker som är värda att diskuteras. Det stora problemet är dock att den innehåller lite väl mycket åsikter och insinuationer som alldeles för sällan backas upp med fakta och filmen blir på så sätt rätt ineffektiv. Den är hur som helst en bra startpunkt för att lära sig mer om detta ämnet och jag tycker absolut att den ska ses. Bör ändå vara chanslös på Oscar mot "OJ: Made in America".
Howler19
2017-01-11
De stora poängerna om massfängslande och kriminaliserande av droger är viktiga och svåra att argumentera mot om man värderar mänskliga rättigheter. I processen sparkar DuVernay vilt omkring sig, vilket resulterar i att filmen blir spretig och framför allt i att för många sparkar träffar fel måltavlor.
setterwall
2017-01-08
Välgjord dokumentär med åsikter som byggs upp av fakta. Viktigt ämne. Vidrig verklighet.
joshen
2017-01-07
Intressant system i USA. Synd att dokumentärskaparen väljer att fokusera på ras och att avsäga individen allt ansvar.
zallaxx
2017-01-06
Ett viktigt ämne. "land of the free". Först var det svarta, sen var det alla med 3 strikes mestadels svarta men även de som rökt på 3 gånger i rad. Nu är det flyktingar, bam, direkt in i fängelse bara...
emilstjernholm
2016-12-29
Välgjord dokumentär men som så ofta med Netflix är det lite för polerat och förutsägbart till formen för att nå en högre nivå.
Visa äldre kommentarer »