Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Den tredje mannen


Kioskromanförfattaren Holly Martins anländer till efterkrigstidens Wien för att hälsa på sin gamle vän Harry Lime men möts av beskedet att denne omkommit i en mystisk bilolycka. Han fångas upp i en väv av kärlek, svek, olagligheter och mord och finner sig snart jaga sin barndomsväns spöke genom Wiens trånga gränder och mörka kloaksystem på jakt efter sanningen.


Originaltitel The Third Man
Regissör Carol Reed
Manus Graham Greene (I), Carol Reed, Orson Welles, Alexander Korda
Genre Romantik, Thriller, Mysterium, Film-Noir, 40-tal
Skådespelare Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles, Trevor Howard, Bernard Lee, Paul Hörbiger, Ernst Deutsch, Siegfried Breuer, Erich Ponto, Wilfrid Hyde-White, Hedwig Bleibtreu
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3880
Filmnummer 3857

Recensioner

Skapad 2019-12-05 av Matewan
Efter Andra Världskriget pågick fortfarande kampen om herraväldet över Europa. Tyskland delades upp i amerikanska, franska, brittiska och sovjetiska ockupationszoner och där stod den stora kampen...   Läs mer »

Kommentarer


hsimpson
2020-05-05
Omtitt något decennium senare, och det känns skönt att jag kan lita på betygen som mitt tjugoåriga jag har satt. Trean kvarstår, och är faktiskt relativt svag. Det är för långdraget, och musiken funkar inte alls för mig. Fotot är snyggt, men de "tiltade" vinklarna används in absurdum. Och Greene får ursäkta, men historien är i ärlighetens namn ganska tråkig.
Stygga-Vargen
2020-02-15
Slutet kunde ha varit lite bättre men annars så är den här filmen hur bra som helst!
Raimo_1985
2019-11-21
Riktigt bra och mörkt, men också mycket som en komedi. "Nattsvart thriller" tycker jag knappast att det är, åtminstone inte förrän Orson Welles kommer in. Lite lång, filmen känns längre än vad den är. Drar ner betyget till en svag fyra. I övrigt har den åldrats väl. Fungerar mycket bra idag och känns inte mossig.
zeke_karlsson
2018-10-02
Den var fantastiskt bra!
TimBuckley
2017-01-18
(rek 4a) Överlag en genomgående bra och trevlig film att erfara. Men en film blir ju inte bättre bara för att den är gammal. Musiken tror jag för övrigt Woody Allen måste ha inspirerats av. 3a.
RustyFilm
2016-12-05
”Den tredje mannen” är i stort sett alltid med när kritiker plockar ihop listor över historiens bästa filmer. Och jag kan bara hålla med det här är mycket bra, allt från cittrans klinkande strängar under de rullande förtexterna till Annas allé promenad i slutscenen. Ett snyggt foto jobb, betänk att detta är producerat för snart 65 år sen. Solklart är det här en av våra stora klassiker
the-godfather
2016-03-08
En film som jag hade hoppats mer på efter allt bra man har hört om den, dock är filmens lägstanivå ganska hög, så den får en fyra i betyg men hade dock hoppats på att det var en film som var värd en femma. Snygg filmad och den blir aldrig tråkig men den känns som mot slutet som ``jaha, var det allt?´´
norenorama
2015-12-12
Neee, inte kul, gillade inte karaktärerna, då blir det segt med denna sortens filmer. Dock kul att veta vart den klassiska låten kommer ifrån även om jag då fånigt nog inte gillade den i denna filmen.
andmoreagain
2015-01-04
En förbannat bra film detta. Det fullkomligen osar kreativitet ifrån alla hörn och vinklar och man vill ta sig en whiskey varje gång någon karaktär gör det! Bildspråket lysande, spännande story och gedigna repliker och prestationer ifrån skådespelarna. Filmen har ett schvung som jag fan i mig inte har märkt i någon annan 40-talsfilm och det tycker jag den ska ha beröm för.
Krille80
2014-11-12
Detta är absolut den snyggaste svart-vita film jag har sett, vilket otroligt foto, klippning, användning av skuggor och ljus. Denna film har alla möjligheter att bli en 10:a för mig genom återkommande tittningar. I nuläget är det dock en bra film. 3+
Visa äldre kommentarer »