2.1
2.1
Den store amatören
Modern fesaga om idyllen Fårtuna där poliskonstapeln även är amatörteaterledare. Butiksbiträdet Linda blir upptäckt och hamnar på scenen i Stockholm.

Originaltitel | Den store amatören |
Regissör | Hasse Ekman |
Manus | Hasse Ekman |
Genre | Komedi, 50-tal |
Skådespelare | Hasse Ekman, Einar Axelsson, Marianne Bengtsson, Brita Borg, Martin Ljung, Yngve Gamlin, Sven-Eric Gamble, Povel Ramel, John Norrman, Wiktor Andersson, Margit Andelius, John Melin, Georg Skarstedt, Hanny Schedin, Astrid Bodin |
Jag hade ganska höga förhoppningar om den här, både Povel och Ljung! Men det mest positiva jag kan säga är ointressant.
Jag har ett rätt gott öga till de här gamla svenska filmerna, men inledningen med taffliga barnskådespelare och klumpedunskomik får mig nästan att stänga av. Sen tar det sig. Ljung är underfundig och scenen med kommunfullmäktige riktigt skojig. Det mesta är enligt standardmall, men på ett sympatsikt vis. Att filmen innehåller en hel del balett får mig att åter fundera på varför så många filmer jag ser nuförtiden har med just denna dansform? Marianne Bengtsson var väl ingen fantastisk ballerina, men fin att se på.
Blev besviken på denna. Med den skådisensemblen hade jag hoppats på åtminstone någon smårolig scen, här o där, men blev bara uttråkad...
Roliga scener varvas med rejäla longörer. Storsvenska hyllningar till en anrik historia är tacksamt att driva med.
Gamlin är bra, Ljung är som vanligt, dvs rolig.
Kul att se gamla skådespelare som unga, men filmen som sådan var inte mycket att hänga i julgranen.
Färgstark och rolig svensk film. Martin Ljung är ingen jättebra skådis, men rolig kan han vara. Yngve Gamlin framkallar en hel del skratt även han som borgmästare. Något långrandiga och tråkiga är balettscenerna, men dekorerna av nämnde Gamlin är vackra att se på.
Fånig...