3.8
3.8
Den stora tystnaden
Munkarna i Grande Chartreuse lever i den katolska kyrkans strängaste order och tjänar Gud under tystnad. 1987 kontaktade Philip Gröning klostret för att få skildra livet innanför murarna. Munkarna meddelade att det var för tidigt, möjligen kunde de ge honom tillträde om tio år! Tretton år senare kom beskedet - munkarna var redo. Into Great Silence är en unik bild av en unik verklighet. Munkarnas vanor har överlevt laviner, förödande bränder och den egentillverkade likörens stora succé utan att något förändrats.
Originaltitel | Die Große Stille |
Alternativ titel | Die Grosse Stille, Into Great Silence |
Regissör | Philip Gröning |
Manus | Philip Gröning |
Genre | 2000-tal, Dokumentär |
Kan bara instämma i tidigare kommentarer, det är mäktigt att tvingas in i ett nytt livstempo och reaktionen efter vad jag inte beredd på.
"ingenting är onödigt"
Och så förstår man att man åker alldeles för lite pulka.
Plötsligt förstår man hur mycket onödigt man sagt, hur mycket onödigt man köpt, hur många onödiga projekt man stressat igång, hur många onödiga relationer man inlett. Och hur onödigt snabbt man ständigt försöker leva, utan att kunna lägga en enda dag till sin levnad.
Ja det är det som blir verkningsfullt. Som åskådare tvingas man ändra blicken, komma in i deras andning. Ett sätt att erfara tid och händelser som idag upplevs som väldigt främmande.
Visst är filmen lååång, men jag är tveksam till om den hade gått att göra kortare. Den här filmen handlar inte bara om livet i ett kloster, utan även på metanivå har filmen självt gått i kloster - meditativ, repetitiv, mkt fokus på detaljer, etc.
En film som ger mycket tid för eftertanke.
Och utförsåkningen är i sanning underbar!
Men va? Jag förstår inte syftet! Förklaringar av det som visas saknas, och för mig som inte kan så väldigt mycket om klosterliv så blir det mest... långt. Vad är det med folk nuförtiden, varför är det ingen som klipper!
Fast utförsåkningsscenen på slutet framkallade skrattattacker. :D