Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.1
av 5

Den lilla sjöjungfrun


Den nyfikna sjöjungfrun Ariel drömmer om ett liv ovanför ytan bland människor, ett folk som hennes far, havskungen Triton, hatar. En stormig natt räddar Ariel prins Eric efter en förlisning och blir kär i honom. När längtan efter ett annat liv till slut blir för svår bestämmer sig Ariel för att genomföra sin landstigningsplan... Baserad på den klassiska sagan "Den lille havfrue" av H.C. Andersen från 1837.


Originaltitel The Little Mermaid
Regissör Ron Clements, John Musker
Manus Howard Ashman, Ron Clements, Roger Allers, John Musker
Genre Komedi, Animerad, Familjefilm, Romantik, Musikal, 80-tal
Skådespelare Jodi Benson (röst), Christopher Daniel Barnes (röst), Pat Carrol (röst), Samuel E Wright (röst), Jason Marin (röst), Kenneth Mars (röst), Buddy Hackett (röst), Paddi Edwards (röst), Edie McClurg (röst), Will Ryan (röst), Ben Wright (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 15047
Filmnummer 3405

Recensioner

Skapad 2019-12-10 av Redwood
Efter att ha haft en rad svåra år på åttiotalet, främst efter floppen med \"The Black Hole\", upplevde Walt Disney Studios ett uppsving i slutet av decenniet. Det var antingen \"Oliver och gänge...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av m86
80-talet var en tuff tid för Disney, flopp efter flopp för varje film tills 1988 när filmen \"Oliver och gänget\" kom så reste det upp sig igen. Men året efter, 1989, så kom den film som skulle...   Läs mer »

Kommentarer


Hompen
2022-10-28
Bra film. Manuset är välskrivet och tempot är rätt så bra, bortsett från precis i mitten av filmen, men inte allt för segt, det är nog mest låtarna som drar ner det. Något för många låtar. Något för mycket våld också.
Rai
2021-06-18
Fånerier och fjanterier.... Disney är så duktiga på att första originalet med sitt Hollywood kladdande...
Dele
2018-12-26
Mycket känns igen här: Sångnumren (inte speciellt minnesvärda), de lustiga bi-figurerna, vikten av att följa sina drömmar samt den mörka skurken. Storyn med sin mossiga syn på könsroller (den magiska kyssen, giftermålet med prinsen ("Henne ska jag gifta mig med" (trots att hon inte ens har blivit tillfrågad)) och huvudkaraktärernas stereotypa personligheter och utseenden) är dock stentrist att beskåda. Ingen av de bättre Disney.
StureStenhög
2018-11-24
Jag hade nog velat gilla den här filmen mer än vad jag riktigt kan göra. Lite småtrevlig är den onekligen, och jag gillar den undervattensvärld som man målar upp. Jag önskar därför att man hade fått se mer av den. Tyvärr är prinsen en stentrist karaktär, och jag har svårt att se det som romantiskt att han vill gifta sig med Ariel enbart baserat på att han tycker om hennes sångröst. Det är också mycket som känns lite för vagt och löst definierat, allt med Ursula känns t.ex. helt random. Den rationella delen av min hjärna vill dessutom ifrågasätta logiken i att alla djur talar utom hunden. Men just den sortens grejer kan jag tåla om allt hade fungerat bra i övrigt. Men tvåan är iaf stark, Ariel är ju en härlig tecknad figur ändå
foppa99
2016-07-24
helt suverän musik o så romantisk
Djason
2015-11-16
Mysig disneyfilm med bra musik, inte den bästa tecknade jag sett men ändå ett hyfsat hantverk.
CinemaStrange
2015-04-27
Den här är löjlig jämfört med H.C Andersens berättelse.
Bernhard99
2014-08-22
Höjer till fyra efter att ha sett en dålig Tingeling film. Dottern vill ge betyget "tusen".
brtkrbzhnv
2014-08-01
Allmänt tråkig och ointressant.
Urfbert
2014-07-05
För varje gång jag ser den här, ju bättre blir den. Jag vet inte hur det är möjligt. Okej, med tiden har jag insett hur platt historien och Ariel är, men jag älskar dramat, Ursula, Triton, Sebastian, Måsart, slutscenen, Tritons utveckling. I mitt tycke är det här bland det bästa Disney producerat.
Visa äldre kommentarer »