Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.9
av 5

Den blodiga ön


Filmen handlar om det blodiga slaget om Okinawa 26 mars - 21 juni 1945; där de japanska försvararna under general Ushijima slogs till sista man för att försvara ön mot de numerärt och materiellt överlägsna amerikanska styrkorna.


Originaltitel Gekido no showashi: Okinawa kessen
Alternativ titel Battle of Okinawa, Okinawa kessen
Regissör Kihachi Okamoto
Manus Ryozo Kasahara, Kaneto Shindô
Genre 70-tal, Drama, Krig
Skådespelare Tetsurô Tanba, Kamatari Fujiwara, Takamaru Sasaki, Yutaka Sada, Tatsuya Nakadai, Eijirô Tôno, Keiju Kobayashi, Yuzo Kayama, Goro Mutsumi, Kenji Sahara, Katsuhiko Sasaki, Eisei Amamoto, Sachio Sakai, Ryo Ikebe, Chôtaro Tôgin, Akira Yamauchi, Wataru Omae, S
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 20
Filmnummer 58499

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Snah
2013-11-30
Filmen kändes långseg och märklig till sitt upplägg. Officerare porträtteras som allvarliga och analytiska, medan meniga och civila/civila volontärer i armén är bekymmerslösa byfånar. Vad är avsikten? Att på ett bisarrt vis väga upp det sorgliga och traumatiska slaget och krigets vanvett? Kommer att tänka på Soldier Blue, som kom nära i tiden med denna. Soldier Blue använder ett liknande berättargrepp, men där finns en uppenbar poäng i användandet av humor för att visa det absurda. Här finns inte det.
Hangaround
2012-10-14
En makalös film. Mörkaste humor och djupaste allvar, oftast på en och samma gång. Hur ska Okamoto och Shindo annars kunna hantera ett trauma av den här storleken?
Rune2000
2009-12-28
Jag hade svårt att komma in i filmen eftersom den i början inte kändes som en spelfilm utan mer som en dokumentläraktig skildring av slaget om Okinawa. Så småningom dök det upp ett bekant ansikte i form av Tatsuya Nakadai och handlingen började äntligen ta skepnad av en riktig bra spelfilm. "Den blodiga ön" har en hel del riktigt obehagliga scener som visar hur långt japanska armén kunde gå för att försvara nationen.
Hansuke
2009-05-12
Stenhård Nakadai med sedvanlig iskall blick och pondus som icke är av denna värld
goeran
2008-01-17
En mycket sevärd och realistisk krigsfilm även om den kanske är väl blodig i min smak; både lärorik och engagerande. Filmen skildrar inte bara det långa slaget om ön (där den amerikanska armén led sina största förluster under Andra världskriget) utan även civilbefolkningens umbäranden; en tredjedel av Okinawas civilbefolkning dog under striderna. Keiju Kobayashi är bra i rollen som den japanske befälhavaren general Mitsuru Ushijima liksom Tetsuro Tamba som den stridslystne stabschefen general Isamu Cho. Allra bäst är dock givetvis Tatsuya Nakadai som operationschefen överste Hiromichi Yahara; den smarte strategen bakom japanernas sega och uthålliga försvar.