3.4

De tio budorden

Filmen berättar historien om Moses liv. Moses var en gång mycket omtyckt i Faraos hem men vände ryggen till ett privilegierat liv för att leda sitt folk till frihet.

Originaltitel The Ten Commandments
Regissör Cecil B DeMille
Manus Æneas MacKenzie, Jesse Lasky Jr, Jack Gariss, Fredric M Frank
Genre Drama, Äventyr, 50-tal
Skådespelare Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G Robinson, John Carradine, Nina Foch, Yvonne De Carlo, Debra Paget, John Derek, Cedric Hardwicke, Judith Anderson, Vincent Price, Martha Scott

andmoreagain
2022-08-20
Urlöjligt och hopplöst skådespeleri sänker denna mastodont-film till en stabil tvåa. Sen tycker jag att det är en nackdel att det syns så tydligt att filmen är inspelad i studio-miljö.
Commandante
2021-04-05
Episkt och storslaget är bara förnamnet. Trevligt att få lära sig lite om Gamla Testamentet genom en mäktig film. Den är kanske lite väl teatraliskt och överspelad ibland (speciellt Yul Brunner), men det håller tack vare genren.
hsimpson
2020-10-08
Lite väl teatralisk ibland, och en del av specialeffekterna är ganska dassiga även för sin tid. Men visst är det storslaget och med imponerande scenbyggen. Och berättelsen är ju guld.
F-M-J
2017-04-06
Wow. En produktion värd namnet. Scenografin är av filmhistoriens toppklass och Heston gör vad jag än har sett, sitt livs roll. Trots den långa speltiden blir det aldrig långdraget. Väl värd sin fyra. Överraskande bra.
Raimo_1985
2017-01-04
För det första: Enastående skådespeleri. För det andra: Väldigt intressant att titta på. Jag kan ju ingenting om Gamla Testamentet. För de tredje: Lite för jättelång. Så det blir en svag fyra. Yul Brunner är extremt cool. Charlton Heston gör en enastående insats.
RustyFilm
2016-12-07
Från Gamla Testamentet är den här spännande historia om Moses hämtad. Den berättas på ett övertydligt och teatraliskt sätt. Men det gedigna arbetet med gigantiska inspelningsmiljöer och hur mycket statister som helst imponerar. Inte troligt att denna satsning kommer att övertrumfas i framtiden heller. Med tanke på att råmaterialet är från 1956 är ju den tekniska kvalitén helt strålande.
2016-07-24
Klassiker och mästerverk! Trots att den är väldigt lång så har man inte tråkigt ens för en sekund!
lilebroer
2016-03-26
Som en god vän till mig sa -"en gång, men aldrig mer igen". Jag är näst intill redo att hålla med, även om jag nog faktiskt skulle kunna tänka mig att se om the Ten Commandments, kanske nån gång till, men i så fall i ett utbildande syfte. I grund och botten så är det ju en otroligt klassiskt historia. Men bland det teatraliska skådespelet så saknar jag en närhet genom både regi och foto. Det är lite George Lucas-sjukan över det hela. Nu tror jag inte att denna film var någon dans på rosor att spela in, men bland all storslagenhet så tappar man det viktiga i människorna. Självklart ska man nån gång se de tio budorden och då passar ju påskledigheten alldeles utmärkt. Men man bör känna till att ens intresse och koncentration kommer att komma och gå genom hela filmen. Och det är okej, för med filmens malande tempo och igenkännbara berättelse så kommer man inte missa så mycket. LÄS MER OM FILMEN PÅ MIN BLOGG - http://theshinbonepost.blogspot.se/2016/03/the-ten-commandments-1956-ld-220-min.html
AddeColciago
2015-12-06
Stora ambitioner och lika stora skor att fylla, men så den gör det. Heston är Moses, Moses är Heston. Känns nästan lika ikonisk som den berättelse den berättar.
Hypostas
2015-05-08
Seg gammal rulle som det tog mig 10 år att äntligen se klart (inget skämt).