Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4.1
av 5

De sju samurajerna


Bönderna i en liten by är trötta på att ständigt bli överfallna och rånade av banditer. Byns vise man råder bönderna att rekrytera samurajer - professionella krigare - som kan skydda dem mot de allt vanligare överfallen. Det tar inte lång tid innan sju stycken väldigt olika samurajer har ställt sina tjänster till förfogande.


Originaltitel Shichinin no samurai
Alternativ titel The Magnificent Seven, The Seven Samurai, Seven Samurai
Regissör Akira Kurosawa
Manus Hideo Oguni, Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto
Genre Drama, Action, Äventyr, 50-tal
Skådespelare Toshirô Mifune, Minoru Chiaki, Takashi Shimura, Isao Kimura, Seiji Miyaguchi, Yoshio Inaba, Daisuke Katô, Keiko Tsushima, Yoshio Tsuchiya, Bokuzen Hidari, Kokuten Kôdô, Kamatari Fujiwara, Yukiko Shimazaki, Eijirô Tôno
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 9491
Filmnummer 7020

Recensioner

Skapad 2019-12-20 av Kubrick
Akira Kurosawas mästerverk från 1954, handlingen utspelar sig i en by i Japan som ständigt anfalls av stråtrövare och när en av byborna råkar komma i närheten av rövarna utanför byn hör han...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av NeZa
Vi befinner oss i 1500-talets japan där en liten och fattig by ständigt blir överfallen av banditer. Byns vise gubbe råder befolkningen att anlita samurajer som ska hjälpa dem att försvara sig m...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av BeforeYouDie
Efter att en bonde råkat höra ett gäng banditers planer att attackera dennes by, så fort de skördat årets säd, springer denne tillbaka till byn och berättar för de andra. De rådgör därefte...   Läs mer »

Kommentarer


Engravadlax
2023-07-30
Efter en omtitt 19 Kurosawafilmer senare så tycker jag nog att det här inte är en av hans bättre jidaigekifilmer. Eller överhuvudtaget. 3 1/2 timme av Toshiro Mifune som överspelar, mer eller mindre.
apelsin
2021-02-23
Inte sett så jättemånga bra asiatiska filmer. Men denna klassiker är bra, såg den nyligen för första gången.
psyche_delic
2020-07-31
Såg den första gången för ett gäng år sedan och var ganska oimponerad (= svag 4). Nu när jag såg om den var det som en helt annan film (= stark 5). Vet inte om det är för att jag sett mer av Kurosawa (och Hashimoto för den delen) mellan? Eller så var jag bara mer fokuserad den här gången och hade färre föreställningar om att den skulle vara överhypad?
psyche_delic
2020-07-31
Såg den första gången för ett gäng år sedan och var ganska oimponerad (= svag 4). Nu när jag såg om den var det som en helt annan film (= stark 5). Vet inte om det är för att jag sett mer av Kurosawa mellan? Eller så var jag bara mer fokuserad den här gången och hade färre föreställningar om att den skulle vara överhypad?
BarryHero
2020-03-09
Bra soundtrack, snyggt foto, och en bra slutbatalj, men frågan är inte om De sju samurajerna är lite överskattad. Historien är ganska banal, och t ex Kurosawas Rashomon är enligt mig intressantare ur ett storyperspektiv. Lite synd att den är i svartvitt då jag är säker på att de japanska landskampen hade varit väldigt vackra i färg, men å andra sidan har det svartvita fotot också sina fördelar. Framför allt scenerna i regn är snygga, och förstås den slutgiltiga kampen i gyttjan.
Lotso
2018-04-04
I sin helhet är De sju samurajerna en klassisk film där det inte behövs säga så mycket. Allt som ska finnas i en film finns att hämta i denna. Och det märks att filmer idag är på sätt och vis inspirerad utav denna. Det är ett snyggt hantverk som bjuder på allt du kan tänka dig. Drama, spänning, fantastiskt foto, klassisk handling, välgrundade karaktärer, en gnutta humor, en slutstrid i regnet. Med andra ord är det svårt att inte se mästerverket alla kallar den för.
gjoob
2018-02-04
Många saker och vissa scener är helt klart fantastiska. Men som sagt alldeles, alldeles för lång.
StaffanE71
2017-12-24
Kurosawas mästerverk. Allt är superbt gjort. Ett måste. Se den! Solklar 5'a.
zingan
2017-03-28
slutreplikenerna sätter hela filmen !
DukeIgthorn
2016-11-30
Visst är den bra. Men såhär 62 år senare så har alla filmens beståndsdelar hunnit kopieras och förbättras otaliga gånger av andra filmskapare. Så upplevelsen för mig personligen blir ändå att jag har sett allt förut och i förfinad version. Därtill alltför lång.
Visa äldre kommentarer »