De red för livet
Äventyrsfilm som utspelar sig kring sekelskiftet 1800/1900 och är uppbyggd kring ett 100-milslopp till häst, där skaran av finalister under färdens gång utvecklar en motvillig men växande respekt för varandra.
Originaltitel | Bite the Bullet |
Regissör | Richard Brooks |
Manus | Richard Brooks |
Genre | Action, Äventyr, Western, 70-tal |
Skådespelare | Gene Hackman, Candice Bergen, Dabney Coleman, James Coburn, Ben Johnson, Jan-Michael Vincent, Ian Bannen, Paul Stewart, Sally Kirkland, Robert Donner |
Hästar, cowboys och vackra miljöer. En rätt sedvanlig amerikansk western, men välgjord och inte så lättsam som den till en början ger sken av. Fylld av gamla klassiska skådisar.
Svårbedömd film... Först suckar jag bara tungt åt den glättiga tivolimusiken, för den indikerar att det här är en lättsam familjefilm, vilket det inte är! Den har definitivt sina djupare stunder - trots den ganska banala storyn om en långrittstävling. Håller med jonbo om att gestaltningen av karaktärerna stundtals är väl grund. Det kommer en ganska skön vändnig mot slutet som känns rätt oväntat, och överraskningar är ju inte fel i filmer. Så med alla plus och minus borde betyget landa på en trea, men jag känner ändå att helhetsintrycket skall väga tyngst, och jag gillar ju den här filmen! Så en svag fyra får trots allt bli!
Ojämnt men jag vill nämna Ben johnson
Jag tycker om den här filmen! Såg den som liten och sett den på nytt i vuxen ålder och filmen är fortfarande lika bra! Långdistanstävling till häst där man lyckats med att framkalla känslan av att det faktiskt är en lång distans som tillryggaläggs. Lite livsvisdomsord får man på vägen och en grym Gene Hackman!
En del vackra vyer räddar inte detta. Karaktärerna känns lite halvt ihopsnickrade, liksom storyn. En stark tvåa - inte mer.
Bra och spännande film. Gene Hackman är så bra!
Riktigt rolig trots klichéer (TV 15/8 -87)
Gene Hackman är hästarnas helgon!
Vissa filmer åldras sämre än andra, och förutom vackra westernmiljöer hade den här rullen ingenting att ge mig.