Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

De magnifika Ambersons


En film som bygger på Booth Tarkingtons roman om en förmögen familj i sekelskiftets amerikanska Mellanvästern som inte vill ändra sin livsstil trots att tiderna förändras.


Originaltitel The Magnificent Ambersons
Regissör Orson Welles
Manus Orson Welles
Genre Drama, 40-tal
Skådespelare Joseph Cotten, Agnes Moorehead, Tim Holt, Anne Baxter, Dolores Costello, Ray Collins, Erskine Sanford, Richard Bennett
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 461
Filmnummer 5138

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Sheepy
2023-11-07
En Orson Welles klassiker som tyvärr inte mottogs väl av en testpublik. Filmen blev därför både nedklippt och fick sitt slut ändrat. Det som återstår av Welles ursprungliga vision är oavsett bra och det märks att det är en mästerlig regissör som ligger bakom verket. Scenerna är utsökt filmade och sättet som karaktärer sömlöst äntrar och lämnar är mycket snyggt (till skillnad från att klippa från scen till scen). I övrigt är det framför allt ett relationsdrama och handlingen i sig är inte den stora behållningen med filmen.
hsimpson
2020-01-25
En tvåa är lite väl snålt, men detta är ju ljusår från Citizen Kane på så många fronter. Engagerar inte nämnvärt, och Tim Holts karaktär är en pina.
92axha10
2017-03-14
Väldigt skickligt gjort och väldigt bra kameraarbete. Önskar bara att jag kunde se filmen som Orson Welles ville ha den.
Hypostas
2016-05-24
Ett mästerverk. Nästan lika bra som Citizen Kane.
Jämte
2016-02-16
Joseph Gordon-Levitt är en vampyr och gick under namnet Tim Holt på 40-talet. Skrämmande vad dessa två herrar är lika varandra! Filmen i sig är snyggt fotat och har flera läckra inomhusmiljöer, men handlingen och alltihopa får mig bara att gäspa. Joseph Cotten är en bra skådespelare men hans roll här är rätt så intetsägande tyvärr. Känner mig hård och ger den en stark tvåa. Den skrikande fastern/mostern är spiken i kistan.
andmoreagain
2015-09-12
Trött och jobbig familjesaga som verkligen inte fick mig jubla...snarare gäspa och då var fillmen bara 88 min lång. En besvikelse för att vara Orson Welles men tydligen är denna film massakerad av RKO...men frågan är om den trista historien samt skådespelarinsatserna skulle ha kommit bättre till lags om filmen var längre? I don't think so...men jag kan ha fel. Åndå trist att mycket inspelat material gått till spillo.
Krille80
2015-01-08
Här får man en sevärd och bra Joseph Cotton och en riktigt snygg och underhållande film. Man kan lätt identifiera att man har att göra med Orson Welles bakom kameran här. Filmen är också stämningsfull på samma sätt som "Citizen Kane". Filmen når dock inte under skinnet på mig vilket gör att jag ändå lämnar filmen rätt opåverkad vilket också tyvärr underlättar glömskan att sätta in. Jag är i konflikt med mig själv angående betyget. 3+
hestret
2014-11-30
Cotten är magnifik. Det mästerligt kontrollerade fotot och den täta stämningen i filmen är verkligen i absoluta toppklass. Temamässigt med destruktiv stolthet, ånger och ångest är det verkligen i min bakgård - är det dessutom i form av en familjekrönika är man hema. Tyvärr är helheten ganska rörig - även om det är lite tjatigt tåls det verkligen att påpeka detta med klipperiet som gör att filmen tappar betydligt i sista tredjedelen. Men upplevelsen dessförinnan lyfter ändå filmen så att man har lite överseende med att det inte knyts ihop på ett helt tillfredsställande sätt. Öppningsmontaget är så bra. Bästa balscenen? Dessutom ganska galet att Moorehead har blivit så hyllad för denna entoniga och övergjorda rolltolkning. Även Holts insats som den träige sonen är väl inte något jag tar med mig som positivt direkt, medan Collins gjorde något ganska kul och underskattat med Uncle Jack. 84/100
labi
2014-08-22
Rörig – inte Orsons fel – men den film som det till slut blev vittnar ändå om regissörens genialitet. Den finns en ödesmättad stämning filmen igenom som känns igen från mästerverket Citizen Kane. Nu har jag inte sett Teresa Wrights insats i Mrs Miniver, men den måste ha varit mästerlig eftersom Agnes Moorehead INTE vann en Oscar för sin exceptionella gestaltning av faster Fanny i denna film. Moorehead oscarsnominerades fyra gånger, men vann aldrig. Trist.
MrPraline
2014-03-30
Rätt bra film, men synd att den blev sönderklippt. 3/5
Visa äldre kommentarer »