3.6

Dagbok från en motorcykel

Filmen skildrar den resa genom Sydamerika som den då 23-årige medicinstuderanden Ernesto "Che" Guevara och hans kamrat Alberto Granado företog sig i början av 1950-talet.

Originaltitel Diarios de motocicleta
Alternativ titel The Motorcycle Diaries
Regissör Walter Salles
Manus Jose Rivera
Genre Drama, Äventyr, 2000-tal, Roadmovie, Biografi
Skådespelare Mía Maestro, Gael García Bernal, Gustavo Bueno, Rodrigo de la Serna, Jorge Chiarella

Skapad 2019-12-15 av zzzoltan
Det är ganska lätt att ogilla denna film. En ung Che Guevara (Gael García Bernal) med kamrat (Rodrigo De la Serna) åker motorcykel genom Sydamerika och uppfyller alla myter om den moderna mannen, ...   Läs mer »

Dele
2017-02-26
Ett rikt och välgjort verk. Och en varm och fin filmupplevelse.
RustyFilm
2016-12-09
Filmen bygger på Che Guevaras och hans kompis Albertos dagboksanteckningar när de i början av 50-talet gjorde en resa genom Sydamerika (Che då 23 år). Resan blev revolutionären Ches politiska uppvaknande. En varm och vacker berättelse som sviktar lite om man betraktar det hela som underhållning men ointressant blir det aldrig.
Dutch
2016-08-03
Fantastisk vacker och bra skildring. Och stundtals väldigt rolig!
Salvation_Mind
2014-06-09
En liten besvikelse, precis som verkligheten så händer det inte alltid så mycket spännande saker. Det här hade väl antagligen aldrig blivit en film om det inte vore för att Che vart känd heller. Handlingen är ganska platt och det känns mest som att de skrapar på ytan. Che framställs som ett fromt helgon som man bara ska älska. Lite som en Jesus film av Jesus älskare. Hur som helst hade filmen tjänat på att vara kanske en halvtimme kortare pga innehållet.
Albion
2013-06-11
Egentligen ganska intressant skildring men tämligen tagglös i berättandet. Sedan utmålas Che på ett närapå skamligt positivt sätt. Den rakt igenom vilsna och genomgoda hedersknyffel som vi får presenterad, smakar mycket propaganda lite halvdant inbakad i de tårdrypande orättvisor som följde deras väg. Betyget är för mig en 3;a
Gigi1943
2012-11-28
Jag erkänner att jag ibland är väldigt okunnig, att jag bandade denna film (utan att veta nånting om den) och sen såg hela och verkligen hoppade till när eftertexten talade om att den hade handlat om Che G visar detta, menjag ser filmer av olika anledningar. Denna såg jag för att jag gillar motorcyklar! Vågar man erkänna detta? Ni får skratta. Alltså såg jag hela filmen utan att veta att den handlade om Che. Därför tror jag mig kunna säga att jag såg den med helt andra förutsättningar än de som var bättre informerade. Jag tyckte filmen var vacker, intressant och lite spännande trots att inget speciellt hände. Men det kan ju vara så ibland.
Podpolkovnik
2012-09-19
Mycket vacker film om kamrat Dr. Ernesto "Che" Guevaras sena tonårsperiod. Mer specifikt den period av hans sena tonår som han spenderade tillsammans med en släkting på en motorcykel, strax innan han mottog sitt doktorsdiplom. Machu Picchu-scenen är fantastisk, likaså Ches reaktion på missförhållandena för ett par kommunistiska gruvarbetare i Peru.
Genstruktur
2012-07-11
Kändes rätt konstigt klippt i mellanåt och filmen går inte på djupet på något sätt. Filmen kändes lite meningslös många stunder. Från leprakolonin och framåt är den dock lite bättre, 2+.
Alreadyrick
2012-05-11
Håller med wernblom88 här. Che's karaktär i den här filmen är bara totalt genomgod, man har dessutom valt att sätta Gael Garcia Bernal i rollen, vilket känns underligt på något sätt. Filmen visar hur miserabelt och ojämlikt människor lever i Sydamerika, men tar inte något ställningstagande mer än så. Känns lite Hollywood över den här, locka den unga vänsterpubliken med Che som förebild, men vågar inte visa någonting utav Che's revolutionära tankar. Om man bortser från detta är det dock en trevlig film att kolla på, men ingenting man reflekterar så mycket över i efterhand.
wernblom88
2012-05-10
Hur en film om Che Guevera som är en sådan historiskt fascinerande person kan bli så intetsägande och tråkig är ett mysterium. Börjar intressant men blir i slutändan endast en hyllning till den messias liknande Che. Tycker det saknas en friktion i filmen, det blir så enkelspårigt på ett sådant komplext tema som latinamerikas bristande samhällsstruktur. Flera bilder var rena kopior av öppningsscenen av Aguirre eller forsfärden i Fitzcarraldo. Herzog har dock en bättre känsla för användandet av amazonas djungel och machu picchu. Vill egentligen inte jämföra de två men det blir så när man så medvetet använt sig av samma bilder. Det är dock ingen dålig film och humorn och värmen finns där. Men i slutändan är det mest ett "meh" där det sentimentala står i förgrunden. Man förstår innebörden, det behöver inte vara så övertydligt.