Cremaster 4

Denna del av The Cremaster Cycle utforskar frågor om genus och manlighet, sport, och videospel. New York Times har beskrivit Matthew Barney som USA:s viktigaste konstnär i sin generation. Barneys stora filmprojekt ”The Cremaster Cycle” består av fem filmer som har tagit tio år att färdigställa. Det är ett gigantiskt, ambitiöst och lätt surrealistiskt avantgardeprojekt med en utgångspunkt i den biologiska skapelseprocessen och det från början obestämda könet. I filmserien sker en gradvis visualisering från det första stadiet i Cremaster 1, där skillnaden mellan könen är som minst till den femte och sista delen, där skillnaden är som störst. Cremaster är även namnet på den muskel som kontrollerar testiklarnas sammandragningar.

Originaltitel Cremaster 4
Alternativ titel The Cremaster Cycle
Regissör Matthew Barney
Manus Matthew Barney
Genre Kortfilm, Fantasy, 90-tal
Skådespelare Matthew Barney, Dave Molyneux, Graham Molyneux, Steve Sinnott, Kart Sinnott, Christa Bauch, Colette Guimond, Sharon Marvel, John Stud Jr

JPerlie
2013-02-14
Det här var bland det mest vidriga, frånstötande, absurda och på samma gång intressanta jag någonsin sett. Jag ville ge den en etta för att den var så kolossalt dålig men vi garvade så mycket när vi såg den att jag bara inte hade hjärtat att göra det. Tack för ett gott skratt! Den får en svag och oförtjänt 4:a.
Seesawboy
2009-04-17
Äsch vad onödig den här kändes.. Jag väntade på att någon skulle ha mening men förgäves. Jag vet inte vad ni tycker men jag tycker den inte ens var särskilt snygg, eller vacker, eller konstig. Den kanske fungerar som videoinstallation på Guggenheim men ur sitt sammanhang, i soffan på min dator gjorde den sig inte bra.
Arensberg
2008-08-22
såg om den för första gången på 5 år, och den håller än alltså! samt att någon seriöst borde göra om texterna till alla filmer i cykeln, de beskriver ju faan inte handlingen ett dugg!
KlaraSofia
2008-03-25
Jag såg hela Cremaster Cycle - fem filmer - på en dag och fyran gillade jag minst. Tyckte mest den var jobbig med vaselin och symboliska spermier som åker ikapp. Dock vill jag redan nu säga att detta inte är film i vanlig bemärkelse och inte bör bedömas utifrån filmkriterier. Detta är konst som, om man betraktar den förutsättningslöst utan att ha bråttom, kan ge tanken och själen någonting som det är mycket svårt att sätta ord på. Trots att jag egentligen inte kan säga att jag varken gillade eller förstod The Cremaster Cycle, sätter jag mest fyror. Upplevelsen ger intryck och sätter spår som är så udda och egenartade att den film som kan sätta sådana spår i mig helt enkelt förtjänar ett högt betyg.
alexi
2007-10-03
Riktigt jäkla cool och äcklig på samma gång, älskar den!
Gröne_Orm
2007-05-03
Litet väl mycket pretentiösa testiklar för mig.
Arensberg
2006-09-15
den absolut basta av alla hans konstfilmer
Hangaround
2005-01-17
Det är nog bara så att jag tycker att den är blek bredvid de senare delarna av cykeln. Den har sin plats, men håller inte den höga standard de andra delarna uppnår.
mchz
2003-11-25
Har sina stunder men är lite seg, ska nog e.g ses i samanhang ett konstgalleri. Müche vaselin.....