3.9
2004
USA, Tyskland
112min
IMDb
Tror du att du vet vem du är? Du har ingen aning! Crash utspelar sig i ett rasistiskt Los Angeles, där polisen och hela rättssystemet har surnat. En bilolycka i Los Angeles knyter samman en grupp främlingar, där de tvingas ta beslut som ställer deras moral på sin spets och tvingar dem att leva med resultatet av sina handlingar. Crash är en historia som börjar med en bilolycka men titeln syftar mer på sammandrabbningen mellan de olika människornas öden.
Originaltitel |
Paul Haggis, Bobby Moresco |
Genre |
Drama, Kriminalare, 2000-tal |
Skådespelare |
Brendan Fraser, Sandra Bullock, Don Cheadle, Thandie Newton, Jennifer Esposito, Matt Dillon, William Fichtner, Ryan Phillippe, Larenz Tate, Keith David, Marina Sirtis, Nona Gaye, Ludacris, Michael Peña, Terrence Howard, Bahar Soomekh, Shaun Toub |
Betygsätt |
Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal |
20945 |
Filmnummer |
30862 |
Paul Haggis (f. 1953) är amerikansk tv-veteran och manusförfattare med rader av avsnitt i serier som \"LA Law\" och \"Loveboat\" på sitt samvete. Haggis inledde sin karriär redan år 1975, men har... Läs mer »
Filmen öppnar starkt med en presentation på de tiotal huvudkaraktärerna i filmen. Vi får reda på lite om deras personligheter, bakgrund och hur de anser på frågan om rasism. Ju längre filmen g... Läs mer »
I ett svart och förhållandevis onyanserat Los Angeles utspelar sig Crash; som handlar om rädda, ilskna, förvirrade och uppgivna människor. Den rasistiska undertonen hos karaktärerna speglar sig ... Läs mer »
En välgjord film där vi får följa flera korta berättelser om olika livsöden. Paul Haggis har gett oss en film som både berör och engagerar. Skådespelarna består av flera stora namn som gör bra ifrån sig. När det kommer till handlingen är visa delar bättre än vissa andra, men helheten blir i slutändan bra, även musiken ger sina starka ögonblick. Filmen är kanske inte helt perfekt, men den berör verkligen och är välgjord och ger oss en bild av USA:s vardag. Ämnet rasism är ett starkt tema i filmen.
Väldigt välgjord och tänkvärd, och inte moraliserande på det vis man skulle kunnat tänka sig, utan mer en nykter men cynisk bild av att leva tillsammans, med de olika konfliktytor som uppstår. Samtidigt har den lite för mycket att säga och visa på lite för kort tid, vilket leder till manusmissar i form av alldeles för osannolika och dramatiska förbindelser mellan alldeles för få personer. Det får man ta, en stabil fyra ändå.
Alla skuldbelägger andra för sina och samhällets problem: the movie. Kunde vara en dokumentär. Börjar engagerande men blir jättefånig i andra halvan.
Underbar film, som faktiskt inte förskönar verkligen, som många amerikanska filmer gör med sin PR. Skådespelarna gör ett utmärkt jobb, vilket gör att filmen blir ännu mer trovärdig! Filmen kanske är en aningen lång, men det funkar!!
PK-smörja av värsta sorten.
En svart hvit film. Ikke noe man viser på LAs turistbyrå akkurat.
Svårt att få grepp om det här i alla fall till att börja med. En mosaik av intermezzon presenteras. Gemensamt för händelserna är inslag av rasism och fördomar. Ilskna och rädda människor finns det gått om. Samtidigt som händelserna vävs ihop så klarnar saker och ting, fram träder en vändning från ont till gott och tvärsom. Ett okonventionellt och smart manus men även regi och skådespelarinsatser är mycket bra. Sevärt.
Bra film med väldigt bra skådespelare. Svag 5:a
Ett så simpelt men ändå så effektivt manus gör detta till en kanon rulle. En film som passar alla!