2.4

Cosmopolis

Eric Packer är en 28-årig miljardär som i sin limousine blir körd runtomkring Manhattan för att hitta en frisör. Efter att en valuta rör sig motsatt från vad som var förväntat rasar hans imperium för varje klockslag och när vilda aktiviteter utbryter på stadens gator utvecklas hans färd till en 24 timmars stadsodyssé där hans paranoia gradvis ökar efter beskedet om ett närliggande attentat.

Originaltitel Cosmopolis
Regissör David Cronenberg
Manus David Cronenberg
Genre Drama, Thriller, 2010-tal
Skådespelare Robert Pattinson, Sarah Gadon, Paul Giamatti, Kevin Durand, Abdul Ayoola, Juliette Binoche, Emily Hampshire, Bob Bainborough, Samantha Morton, Zeljko Kecojevic, Jay Baruchel, Philip Nozuka, Mathieu Amalric, Patricia McKenzie

RustyFilm
2021-09-29
Har sett cirka tio filmer av David Cronenberg och kan med lätthet utnämna denna till sämst av dessa. Eric Packer (Robert Pattinson) glider runt i där i New York med sin jättelimousin. Packer är lika känslomässigt död som filmen i helhet är när han häckar där i bilen med sin asymmetriska prostata. Jag tycker han ska klippa sig i stället. Filmen känns obegriplig men jag antar att förutom att tjäna en slant på filmatiseringen av Don DeLillos roman så vill DC hjälpa till med att sprida satirisk kritik mot det kapitalistiska samhället.
KyLLo
2021-08-24
Annorlunda och estetiskt tilltalande.
yrkeschaufföre
2017-07-23
Det var en etta tills Paul Giamatti dök upp, så detta obegripliga hopkok får en svag tvåa.
Raimo_1985
2017-03-02
Den vill vara lite för cool för sitt eget bästa men den är ganska bra ändå. Har jättesvårt för filmer som tror att de är coola men inte är det. (enligt mig...)
Fredzon_M
2016-07-06
Litterär på ett bra sätt. Dialogerna är text snarare än tal och det hjälper till att skapa rätt stämning och vagga in en i det artificiella när filmen dyker ner i kapitalismens sammanflätning med teknologi, psykologi och tro. På samma gång obehaglig, rolig och intressant.
Noseman2005
2016-03-30
Den är egentligen rätt fantastisk. Budskap och innehåll framför form. Det är modigt och utmanande och även om den har sina svackor framåt halvvägs, så slutar det i ett underbart, konstigt och oroväckande underligt klimax. Och såhär efter en andra titt på den (strax efter att jag läst klart tidskriften Gläntas nummer om pengar) sitter den faktiskt som en liten smäck. Jag upplever också att den har ett släktskap med Terry Gilliams "Zero Theorem", vilket ytterligare förhöjer upplevelsen. 8/10
Poppyskins
2015-11-23
Alltså, det ÄR ju egentligen inte en fyra, men jag känner mig tvungen att ge den ett högre betyg bara för att den har fått ett så lågt genomsnitt. Det är inte som om den har ett så mycket djupare budskap än att kapitalism är dåligt, men den formulerar det så jävla bra ändå. Framförandet är riktigt spot on. Precis som med videodrome på 80-talet tycker jag att Cronenberg verkligen har fingret i luften och lyckas fånga tidsandan på sitt klockrena och absurda sätt. Ge den en chans.
lottes
2015-09-01
Tänkte att det var en filmad teaterpjäs, det är det tydligen inte men kunde verkligen ha varit. Funderade på en etta eftersom jag verkligen inte gillade den men eftersm jag somnade rätt mycket så är det inte rättvist...för övrigt är ettorna förbehållna filmerna som jag stänger av aktivt. Inte helt ointressant, tanken var väl bra men någonstans blev det.. bara för mycket, för drygt, för konstigt, för ointressant. Vet inte riktigt om en annan skådis än Pattinson hade kunnat rädda den. Edward Norton? Matthew McConnelly? Steve Buscemi? Fast de är ju för gamla allihop, rollfiguren är bara 28. Men någon som kan uttrycka något genom sitt minspel hade ju underlättat.
AlaRegularis
2015-04-03
Lite väl seg och långsam. Även om Cronenberg har sina poänger med den här filmen så blir det alldeles för pretentiöst och Pattinson är helt fel i huvudrollen. Flera bra skådespelare gör vad de kan med det stolpiga manuset. Ingen människa pratar så i verkligheten. Ändå är det något med filmen som är intressant. Den har en märklig undergångsstämning och är som ett tätt kammarspel mer än något annat. Ett intressant Cronenberg-experiment som inte föll så väl ut som man hoppats.
Ghostface
2014-01-10
Pretantiös som få, budskapet är klart och borde utnyttjats bättre. På gränsen till bottenskrap men en viss stämning ligger över detta som inte bör ignoreras.