Coco - Livet före Chanel
Filmen bygger på Edmonde Charles-Rouxs biografi "L'irreguliere" som handlar om den berömda modedrottningen Coco Chanels liv före designgenombrottet.

Originaltitel | Coco avant Chanel |
Alternativ titel | Coco Before Chanel |
Regissör | Anne Fontaine |
Manus | Anne Fontaine, Camille Fontaine |
Genre | Drama, 2000-tal, Biografi |
Skådespelare | Audrey Tautou, Alessandro Nivola, Marie Gillain, Benoît Poelvoorde, Emmanuelle Devos, Régis Royer, Etienne Bartholomeus, Yan Duffas, Fabien Béhar, Roch Leibovici |
Betygsantal | 1939 |
Kallar du dig själv kulturtant? Har du en svaghet för kostymfilmer som går att diskutera över ett glas rött på något kafé? Gillar du prettofilm som är sådär lagom? Kan du se Coco Chanel... Läs mer »
Mycket intressant biografi och kostymfilm!
Denna film är en levnadsteckning av Coco Chanel innan hon blev känd som modeskapare och modist. Hennes uppväxt utan far, som varietéartist och så småningom sällskap åt en förmögen lätting och kvinnotjusare. Hennes intresse för enkla svarta kläder och hattar visade sig tidigt.
Väl spelat av många utmärkta skådespelare, framförallt av: Audrey Tatou och Benoît Poelvoorde i huvudrollerna.
Fantastiska bilder från franska slott med många kostymscener.
Fin klassisk musik!
Betyget blir nästan en femma, men jag saknar något: ett djup i personteckningen.
Betyg: 4½
Mycket vackert filmat, med dess miljöer, kläder och tidskänsla. Andra gången jag ser Benoît Poelvoorde på kort tid och jag måste säga att han är en trevlig bekantskap och Audrey Tautou gör här en mycket bra rolltolkning, inte för att jag vet något om Coco men det jag såg var bra.
(rek 3a) För att varudeklarera min infallsvinkel till denna film så måste jag säga att jag är helt ointresserad av mode, och därmed av Chanel. Istället ser jag på denna film på samma vis som jag ser på en Jane Austen filmatisering. Dvl, det som står i centrum för mig är kärlekssagan och Audreys uttrycksfulla ögon. Och dessa fokus räcker till en trea. Något nämnvärt som filmen gör i relation till andra biografier är att den fokuserar sin speltid till en kort period/ett betydelsefullt vägskäl, snarare än att försöka sammanfatta 15-30 år på ett par timmar. Det är bra. 3a.
Svag trea - jag har slötittat på denna tre gånger, men detta var första gången jag såg hela. Eller nästan hela i alla fall. Halvintressant men snygg.
Sanslöst långtråkig och intetsägande film. Jag hade verkligen sett fram emot att få se vad som gjorde Coco Chanel till den hon var, men i stället handlar den om männen i hennes liv. Ja, och så knåpade hon på en hatt eller två. Det hela hade lika mycket nerv, spänning och närvaro som en bit våt kartong.
Trevligt berättad historia som inte sticker ut åt något håll, på gott och ont. Det brukar vara roligt att se livet, människorna och klädsel från den tiden, men när det dök upp en modern skjortkrage blev jag osäker på filmens autenticitet. Den ger förmodligen inget nytt till någon som känner till Chanels historia, och den väcker heller inget intresse att veta mer hos oss som inte visste något innan.
Trevlig, intressant, helt okej.
Synd att de vinkade filmen till enbart de positiva sakerna. Hade varit mer intressant om man hade tagit med det faktum att hon var i maskopi med naziströrelsen...
Njuter av lugnet i berättelsen, miljöerna och dräkterna. Får en svag fyra för att den här filmen är vad jag behöver just nu. Några fina skådespelarinsatser, men Tautou är väl inte så värst uttrycksfull.
Visste inget alls om Coco Chanel innan jag såg denna film, skäms lite när jag erkänner att jag nog bara tänkt på henne som ytterligare en snorkig mode-person, som förmodligen likt många andra stora designers kommit från en priviligerad överklass-familj från början. Litegrann påminner den här filmen om filmen om Edith Piaf även om de hade helt olika inrikningar och Piaf var betydligt mer självdestruktiv. Välgjord och bra film.