Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Clockwork Orange


En svart ironiserande berättelse om en framtid fylld av ultravåld. Alex ingår i ett gäng som terroriserar, misshandlar, rånar, våldtar och dödar. Han blir tillfångatagen och inspärrad och får genomgå behandling för att bli botad - säker - "en apelsin med urverk". Hel och sund på ytan men en krympling på insidan.


Originaltitel A Clockwork Orange
Alternativ titel En apelsin med urverk
Regissör Stanley Kubrick
Manus Stanley Kubrick
Genre Kriminalare, Thriller, 70-tal
Skådespelare Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, Steven Berkoff, Warren Clarke, Carl Duering, Aubrey Morris, Adrienne Corri, Philip Stone, David Prowse, Michael Gover, Paul Farrell, Miriam Karlin, James Marcus, Madge Ryan, Anthony Sharp, Godfrey Quigley
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 52083
Filmnummer 35

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av Kent78
Efter mästerverk som År 2001 - ett rymdäventyr och Dr. Strangelove gick Kubrick tyvärr en annan väg. Då han tidigare visat en enorm skaparglädje i att utforska både människans och maskinens b...   Läs mer »

Skapad 2019-12-22 av BeforeYouDie
Clockwork Orange är en dystopi utspelad i Englands sena 90-tal. Här får man följa Alex, ledaren över ett gäng ”drogisar” som tillsammans drar runt och sprider skräck på gatorna. De slår ner...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av
Namnet Stanley Kubrick borde de flesta känna till. Gör man inte det är man förmodligen inte så värst filmintresserad. Kubrick räknas som en filmens största pionjärer, mycket av det vi ser ida...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av FreddyKrueger
A Clockwork Orange handlar om ett framtidssamhälle där hänsynslösa tonårsgäng utför råa brott som fritidssysselsättning. Alex är ledare för ett sådant här gäng. Alex och hans tre såkall...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av
Filmen handlar om tonåringen Alex DeLarge (Malcolm McDowell) som härjar runt med sina ”dragisar” som slåss och våldtar oskyldiga kvinnor, något hans föräldrar är helt omedvetna om. Men med...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av mly
Clockwork Orange är ett mästerverk av Stanley Kubrick som är baserad på boken med samma namn, skriven av Anthony Burgess. I England, där filmen var väldigt populär, drogs den in sedan ett antal...   Läs mer »

Skapad 2019-12-09 av henrik_a87
Jag hade länge gått och velat se A Clockwork Orange länge innan jag väl bestämde mig. Med tanke på den kultstatus som filmen har fått, ville man inte vara den som hade missat den. Filmen handl...   Läs mer »

Skapad 2019-12-06 av Denfilmgalne
Clockwork orange är en intressant film som fick mig att tänka på speciellt två begrepp, nämligen demokrati och tortyr. Filmen handlar om den kriminelle Alex som får genomgå en behandling för a...   Läs mer »

Skapad 2019-11-24 av Anonym
Den bästa filmen i världen enligt mig. Den har allt man kan förvänta sig av en film; den är hemsk men samtidigt underbar, den är skrämmande, den har bra skådespelare och dialog, replikerna är...   Läs mer »

Skapad 2019-11-17 av
Alexander DeLarge, en ung problemmakare, är huvudpersonen i detta mycket mörka och cyniska framtidsdrama. Historien utspelar sig i ett framtida England, möjligtvis strax efter år 1995, då Alex sj...   Läs mer »

Kommentarer


dudson
2019-11-01
Väldigt exprimentell film där Kubrick lagt ner ett mastodont jobb på denna. Många sublima budskap förmedlar den samt att det inte är värt att bota vissa aspekter av anti-socialt beteende. Sen får man en extrem 1984 känsla av obehag. 2+
Rai
2017-12-17
Nja, förstår mig nog inte på mig den här filmen. Den är otrolig stel och överdriven. Det är mest stelheten i filmen som är irriterande, eftersom det bidrar att man saknar en relation till filmen. Har läst här att vissa drar jämförelser med filmen American History X, vilket för mig är helt obegripligt. Det är ungefär som att blanda anmanas och bananer och säga att det är samma frukt . Nej, den här filmen är som sagt var mer överskattad än för sitt eget bästa...
RustyFilm
2016-12-09
Många år sen jag såg den här första gången. Kommer ihåg den som alltför teatralisk och steril. Intrycket kvarstår men många håller den som Kubricks bästa. En ”kult-klassiker” är det helt säkert och visst kan den förnöja mer än en gång.
Tatty
2016-09-21
Nja. Äntligen sett filmen efter en lång väntan på att få se den så är jag besviken över filmen. Trodde den skulle vara så spännande och brutal men den var bara ganska tråkig. Som om man nästan visste vad som skulle hända. Aja, långtråkig film och inte min smak iaf.
deswhip
2016-07-23
Den mest överskattade film som någonsin gjorts. I mitt tycke spelar det ingen roll om fotot är genialiskt och storyn har en djup sensmoral när filmen samtidigt är: inte realistisk, inte trovärdig, inte spännande, inte rolig, inte underhållande över huvud taget, bara konstig egentligen. Sånt här skit hör endast hemma på dramaten!
Stygga-Vargen
2016-07-21
En av de bästa filmerna någonsin! Det här och The Shining är det bästa Kubrick gjort!

2016-02-24
Kanskje den beste fremtidsskildringen noensinne. McDowell superb.
GlimDimAngel
2015-06-12
Väldigt intressant film. Började med att läsa boken och sedan se filmen, och inte blev jag besviken. Våldet, musiken, skådespelarna och vinklarna i filmen är mer fantastiskt som alltid med Kubrick. Rekommenderas då man samtidigt får en tankeställare om varför det kan gå så fel för vissa.
Dele
2014-12-21
En film fylld av Kubricks typiska kvalitéer. Briljant scenografi, späckad med intressanta ämnen och lekfullt berättad med stark målmedvetenhet. En av filmhistoriens stora verk.
Krille80
2014-11-08
Originell och en upplevelse. Inte alls lik något annat jag sett. Regin är helt fenomenal. Varenda liten detalj är genomtänkt och en fröjd för ögat att skåda! Det friska objektiva berättandesättet kontra den tillspetsade, näst intill absurda handlingen har visat sig vara en oslagbar kombination. R.I.P. Stanley Kubrick.
Visa äldre kommentarer »