3.5

Catfish

En manlig fotograf från New York kommer i kontakt med en 8-årig flicka som vill måla av en av hans fotografier. De startar en brevkonversation som övergår i att fotografen blir kär i flickans storasyster. Men saker och ting blir inte som de tänkt när de bestämmer sig för att mötas och lär känna varandra.

Originaltitel Catfish
Regissör Henry Joost, Ariel Schulman
Genre Dokumentär, 2010-tal

Skapad 2019-11-28 av annihilat0r
”Catfish” är en väldigt intressant dokumentär som följer en manlig fotograf i New York, som kommer i kontakt med en 8-årig flicka som vill måla av hans bilder. [-]Den manliga fotografens två ...   Läs mer »

Starkbröl
2023-09-07
Intressant, men det är svårt att veta vad som är fejkat totalt sett i denna, det känns som om en hel del i början kanske är inspelat i efterhand. Eller så visste de från början hur alltihop låg till och spelade med för att kunna göra filmen.
Sheepy
2022-09-15
Riktigt bra och jag är glad att jag inte kände till historien innan jag såg dokumentären. På minussidan känns början av dokumentären inte helt autentisk och det är oklart varför någon skulle dokumentera ett onlineförhållande i sådan detalj utan att ha någon form av misstankar om falskspel. Bortser man från detta blir det successivt mer spännande och ett invecklat väv av lögner börjar sakta nystas upp. Faktumet att inget är helt svartvitt gör det dessutom än mer intressant.
svältaren
2020-07-12
Inledningsvis framstår filmmakarna som en sorts NY-version av Filip och Fredrik, ständigt uppjagade och bullriga, men den personlighet som storyn leder dem till är djupt fascinerande och när hon börjar öppna sig har de förstånd att ta henne på allvar och skildra henne med värdighet. Det blir i slutänden en rörande och tänkvärd film.
picklessmulan
2019-07-12
Mycket intressant och spännande Dokumentär
RustyFilm
2019-03-20
Antalet ”uppkopplade personer” globalt är ju enorm och möjligheten att vara anonym i sammanhanget stort. Den möjligheten kan locka till kontroll och manipulation av sin ”egen verklighet”. Det är just detta den här filmen handlar om. En sevärd dokumentär är det. Det finns nog gott om ”catfishs” där ute kanske filmmakarna själva ingår i den skaran, vem vet?
2016-09-25
Både intressant och rolig.

2016-01-21
Först och främst ställde jag mig frågan, vad är det de dokumenterar inledningsvis. Det finns nämligen ingenting av intresse för filmskaparna, så till vida att de fabricerat inledningen i efterhand. Det tar lång tid innan de själva inser vad deras egen dokumentär handlar om. För hade allt varit som det såg ut från början, ärligt talat, vem hade då velat se denna dokumentär? Man förstår sedan ganska snabbt vad som kommer ske. Det är en tragisk historia, men vem är förvånad? Finns många på Facebook som anstränger sig för att måla upp en bild som är mer glamorös än verkligheten. Att detta är något mycket mer extremt än det vanliga är givetvis självklart eftersom det blev en dokumentär. Men det går inte att komma ifrån att det bara är tragiskt med människor som känner behovet att skapa sådana illusioner för att fylla sina liv med. Helt klart en intressant dokumentär, men den lever för mig inte upp till den hyllningskör som höjer upp den till skyarna. Den ligger snarare under medel för de dokumentärer jag sett. 4/10
Rehn108
2014-08-02
Jag visste att något speciellt skulle inträffa, men jag visste inte vad. Satt på helspänn ända tills det hände, satt på helspänn även efteråt. Bra jobbat.
Zipper
2014-04-04
Gick från relativt lättsam dokumentär till något som berörde på riktigt. Personporträttet av Angela var mångbottnat, och Nev var sympatisk rakt igenom. En positiv överraskning.
GrandMaster_E
2013-12-09
Trovärdig eller inte så är tanken och storyn god. Mitt intresse låg på topp under ca 90 min.