Exodus

Uppföljaren till Nikita Michalkov Oscarsbelönade Brända av solen. 1941. Fem år har gått sedan ödet av generalen Kotov och hans familj helt förändrades. I början av kriget, flyr Kotov mirakulöst från lägret där han dömdes. Medan den sovjetiska förvaltningen tror att han är död, han skriver in sig som en privat i en frivillig millitärgrupp och går till fronten. På slagfältet är han skoningslös i kampen mot tyskarna. Efter att ha blivit allvarligt skadad, erbjuds Kotov upprepade gånger ett hederligt ansvarsfrihet, men att tro att hans hustru Maroussia och hans dotter Nadia har dött i ett arbetsläger, väljer han att stanna med sina kamrater på krigsfältet. Faktum är att saker är långt ifrån vad Kotov tror. De två kvinnorna lever. Nadia, nu en sjuksköterska i armén är övertygad om att hennes far inte är död och börjar söka efter honom. Två år senare, 1943. KGB Major Arsentiev - Kotov's nemesis, mannen som är ansvarig för hans gripande och dom - får order av Stalin för att hitta den tidigare generaldirektören. Kommer Arsentiev att hitta honom i ett krigshärjat land? Och varför har Stalin beordrat honom att hitta Kotov nu, efter så lång tid?

Originaltitel Utomlyonnye solntsem 2
Alternativ titel Utomlyonnye solntsem 2: Predstoyanie, Burnt by the Sun 2: Exodus
Regissör Nikita Michalkov
Manus Nikita Michalkov, Rustam Ibragimbekov, Vladimir Mojsejenko, Aleksandr Novototskij
Genre Drama, Krig, 2010-tal
Skådespelare Dmitrij Djuzjev, Sergej Makovetskij, Oleg Mensjikov, Nikita Michalkov, Nadezjda Michalkova, Jevgenij Mironov, Sergej Garmasj, Vladimir Iljin, Andrej Merzlikin, Aleksej Petrenko, Aleksej Buldakov, Valerij Zolotuchin
Filmnummer 81922

Ola_Schubert
2012-12-29
Denna film känns betydligt tyngre och rappare än "Brända av solen". Filmen är en utmärkt skildring av Stalintiden och det stora patriotiska kriget. Många gånger är den väldigt snygg, och ibland så är fotot direkt mästerligt. Hade den bara varit en halvtimme kortare och vissa scener, men långt ifrån alla kortats ned, samt att filmen inte slutat så abrupt, så hade det blivit en mycket stark fyra i betyg. Plus givetvis att tyskarna faktiskt talar tyska.
pufred
2012-09-24
Stundtals lite fånig humor, men jag gillar verkligen Mikhalkovs sätt att filma,med övergångar,ljus, vinklar,plus att ingen kan fånga sommarscener som han. Bra krigsscener men var inte förberedd på att det här var en del 1 och fortsättning följer. Om fortsättningen är lika bra så är det en stabil fyra för mig.
swampblues
2012-09-15
alltså ! jag trodde det här var del 2 av "Brända av solen".Men mitt i filmen så tar den plötsligt slut.Slut på del 1Står det på filmen ? Var är del 2 då ? Kommer den om 16 år den med ?
Filmzappen
2012-07-11
För långsam och osammanhängande. Bitvis overklig och osannolik. Fina bilder dock och vissa bra scener.
SalotSar
2012-07-09
Den inledande scenen med Stalin och tårtan är ljuvlig. Men den är dock lite rörig.
asasae
2012-03-04
Minus för att den är så lång. Minus för att berättelsen är väldigt hoppig. Men plus för ett flertal starka scener, som verkligen fick en att stanna till och "gå in" i filmen och tappa bort sig från verkligheten.
Gyllenbock
2012-02-18
Intressant och annorlunda. Ryska filmer blir jag mer och mer intresserad av, särskilt sådana som starkt anknyter till det "Stora Fosterländska kriget".
Greylin
2012-01-29
Det märks att det är skillnad på västerländsk och rysk dramaturgi. Filmen i sig är bitvis välspelad, men den är uppbyggd kring en dramaturgisk modell som är svårtolkad för en västerlänning.