Breezy - fri som kärleken
Hippietjejen Breezy får lift med en man som bara är ute efter sex. Hon lyckas fly och hamnar vid en avsides gård där den medelålders och frånskilde Frank Harmon bor. Deras förhållande börjar i vänskap men Breezy blir mer och mer förälskad i Frank.

Originaltitel | Breezy |
Regissör | Clint Eastwood |
Manus | Jo Heims |
Genre | Drama, Romantik, 70-tal |
Skådespelare | William Holden, Kay Lenz, Roger C Carmel, Marj Dusay, Joan Hotchkis, Jamie Smith-Jackson, Norman Barthold |
Jag tycker det här är en av Clintans bästa filmer. En film som gått mig helt förbi. Här lyckas han med enkla medel skapa en väldigt fin historia om ett tabubelagt ämne och det blir aldrig tråkigt. Skådespeleriet är mycket bra.
En mild och oskyldig film om ett vän/kärleks förhållande mellan en utåtriktad tjej av sorglös hippietyp i övre tonåren (Kay Lenz) och en prydlig manlig fastighetsmäklare i övre medelåldern (William Holden).
Manus Jo Heims och regi Clint Eastwood, 1973 (Duon hade även gjort Mardrömmen tillsammans ett par år tidigare).
Filmkonceptet ligger långt från en normal Clintan-produktion. Det är helt våldsbefriat och drivs av en begåvad dialog. Stilla och snäll atmosfär. Miljön är södra Kalifornien nånstans, tror jag.
Om man skriver en synopsis låter det som (motvillig) gubbsjuka, det är detaljerna i handling och roller som gör filmen. Clintans egen favorit.
väldigt valformad film och tyvärr även är ganska sugig. varje vändpunkt känns i hela kroppen, strukturen är som ett naket skelett som generat skyler skrevet. det vore åldersistiskt att säga att en story om en tolvårig tjej som blir kär i en sjuttioårig man per automatik är sexistisk. snarare är det väl framförandet som klingar aningen falskt. Själva Breezy är den sämsta hippie jag någonsin sett i mitt liv, utan ideal eller vilja. hon bara glider med och missar inte en sekund att klä av sig naken eller kläs av naken. och med löjligt jävla smajl så att man vill puncha henne i nyllet så fort hon kommer upp på tv-duken och det gör hon ju hela tiden. åldersskillnaden stör inte så mycket som det att hon känns totalt efterbliven. Breezy skulle lätt kunna bytas ut mot valfri medlem ur teletubbie-gänget och filmen skulle vara ungefär densamma. Det vore orättvist att säga att Holdens karaktär skulle vara mer intressant, men han verkar i alla fall ha förmågan till någon form av tankeverksamhet. många scener är skrattretande enfaldiga, och alla eventuella försök till kärleksskildring faller plattare än eastwoods dubbelt plakatmässiga självreferens till high plains drifter. en harold and maude i reverse där allt känns parodiskt stereotypt och obegripligt. Jag minns med glädje Viscontis desto mer balanserade Våld och Passion, där den bruna isolerade mannen fick kött på benen. den här var bara äcklig, även om jag förstår att den ville vara fin.
Bättre än väntat. Trodde att den skulle vara gubbsjuk men faktiskt är den helt åt motsatt håll. En bra berättelse centrerad kring Holden som kunde vunnit lite mer på att få med mer av perspektivet kring Lenz och hennes vänner. Holden mycket bra som motvillig, butter, gentleman. Skulle tro att Clintan blivit influerad av honom.
Behaglig och charmig film. Clintan har en kort cameo som man bör hålla ögonen öppna efter.
Denna relativt okända Clintan rulle föll mig inte alls i smaken. En otroligt tråkig historia som inte fångade mitt intresse för en sekund. För övrigt kan man inte låta bli att tycka att den är lite gubbsjuk, när den säkert 30 år äldre Holden myser med Lenz i sägen. Ett präktigt pekoral som jag utan tvekan underkänner!
En underbar film med en mycket härlig titellåt.
Kay Lenz passar perfekt i huvudrollen, och William Holden är också bra. Mycket trevlig film, rekommenderas!
Något slö film, men annars helt ok. Stundtals idyllisk och mycket vacker, det gillar jag. Så är det juh 70 juh, mysiga kläder och naturliga flickor... ja naturligt överhuvudtaget faktiskt.