Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Borta med vinden


Scarlett O'Hara är en bortskämd dotter till en plantageägare i den amerikanska Södern. Hennes liv kretsar kring baler, vackra kläder och intrigerande. Snart ändras dock det behagliga livet i grunden för Söderns societet då inbördeskriget bryter ut.


Originaltitel Gone with the Wind
Regissör Victor Fleming
Manus Sidney Howard
Genre Drama, Romantik, Krig, 30-tal
Skådespelare Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Hattie McDaniel, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes, Ann Rutherford, Harry Davenport, Butterfly McQueen, Oscar Polk, Everett Brown, Rand Brooks, Carroll Nye, Ona Munson, Victor Jory
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 7622
Filmnummer 1224

Recensioner

Skapad 2019-12-19 av cineasten89
Borta med vinden är kanske inte en klassiker som först kommer på tal, men den är absolut oförglömlig. Den första klassikern jag kommer på skulle nog vara Härifrån till evigheten, och kanske ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av Pyster
Borta med vinden är en klassiker som utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget. Scarlett O’hara (Vivien Leigh) är en bortskämd flicka som bor på Tara i södern med sina föräldrar och t...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av MissMalibu
Borta med vinden är den älskade omtalade filmen om den vackra och viljestarka men även bortskämda Scarlett O'Hara och hennes dramatiska vardag under åren då inbördeskriget slår ut över den am...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av IdaRystad
Borta med vinden är en riktig klassiker. Handlingen är antagligen känd för de flesta: Scarlett O´hara (Vivan Leigh) är en bortskämd ung dam i den gamla södern i USA. Hon kan få precis vem ho...   Läs mer »

Kommentarer


BarryHero
2023-04-11
Vivien Leigh är fenomenal som Scarlett O'Hara och bär mycket av filmen som känns betydligt modernare än sin ålder (84 år i år). Det färgsprakande fotot är riktigt vackert, tempot ganska högt trots den långa speltiden, och många av effekterna imponerar. Det är synd att man brände ned ikonisk filmrekvisita, men Atlanta-branden är riktigt välgjord och episk. Visste egentligen inte så mycket om filmen på förhand, men man ryser till när man till slut hör en av filmhistoriens absolut mest berömda repliker.
RichardEk
2023-03-25
En klassiker som jag aldrig sett tidigare och som jag inte hade några förväntningar på. Mycket av ett tidsdokument, men förvånansvärt välgjort och färgstarkt sådant. Vid närmare eftertanke är den ett tidsdokument av ett tidsdokument, eftersom den utspelas under amerikanska inbördeskriget, vilket gör den tydliga hierarkin mellan vita slavägare och svarta slavar logisk, om än inte sympatisk. Samtidigt är filmen förvånansvärt progressiv när vi kommer till genus. Scarlett O’Hara är en komplex, både sympatisk och osympatisk stark rollfigur och även Rhett Butler är mer än en maskulin karbonkopia. Deras relation är centralpunkten i hela filmen, och ges extra dramatik genom att utspelas delvis under krig. Klart godkänd med andra ord, även om den inte kan jämföras med mer moderna klassiker som exempelvis Gudfadernfilmerna.
Stan
2023-02-16
Hekt fantastisk. Kan tro att den är gjort på sent 60tal eller 70tal, långt före sin tid. Stark 4a
okidoki
2022-08-28
En mycket påkostad historisk film. Bör ses.
darkmist82
2022-07-18
Victor Fleming skapade sina mest ihågkomna klassiker samma år, "Trollkarlen från OZ" och "Borta med vinden", en film som dessutom vann flera Oscar. Filmen är en av de mest klassiska av kostymdramer och trots sin längd så håller den sig hela vägen. Skådespelarna är suveräna i sina rolltolkningar och filmen blandar både kärlek, sorg och hopp. Jag vet inte om jag nödvändigtvis tycker att filmen är bland de bästa som har gjorts men att den är en klassiker som håller sig än idag råder det inga tvivel om. Musiken är bra och upplägget är bra. En klassiker bland dramer som inte görs så mycket av.
mammene
2022-04-10
Först är det verkligen imponerande att en film från 1939 håller än, fotot är helt enastående, en bild som fastnat är hästkärran och en röd bakgrund från krigets ljus. Längden skulle kunna vara ett minus, men jag upplevde den inte som lång, börjar med overture, en paus i mitten och ett bombastiskt slut allt tillsammans skapar stor stämning, plus musiken. Skådespelet är kanske övertydligt, men också storartat. Scarlett och Melanie är verkligen varandras motsatser, liksom Rhrett och Leslie, och man kan säga att det tog lång tid för Scarlett att vakna. Känner också att jag vill ge Mammy ett extra plus. Då kommer vi till själva historien, den är ensidig från söderns vinkel, den är förfärligt romantiserad, slaveriet visar inte sin dåliga sida. Allt det där vet man och jag tar det för vad det är ett romantiskt drama med inslag av kriget, hur huvudpersonerna blev påverkade, hur de upplevde sin tid, hur de förändrades, en tid som försvann med vinden och ersattes av andra vindar. Var tveksam till fyran, men den känns nu välförtjänt.
hsimpson
2020-06-19
Det var en trälig film att komma in i. Efter en timme fick det vara bra. Hade funkat bra att somna till, dock...
Zebulonm
2020-02-25
Nu har man sett den. Inget man ser om dock.
Rai
2018-01-23
Klassiker, men inte mycket annat!!
Lotso
2018-01-04
I sin helhet är Borta med vinden en tidlös klassiker som jag sent kommer glömma bort. Det är lätt att med sådana här klassiska filmer, när man ser de för första gången att de inte håller. Men lyckligtvis är detta en av de som verkligen levererar. Det är en simpel historia som är väl berättad, och håller en investerad trots sina fyra timmar. Karaktärerna är också välskrivna, jag gillar speciellt Scarlett. Som verkligen är en person folk kan se upp till idag. Även ifall hon inte är fläckfri och gör fula saker. Men det är den romantiska biten som jag verkligen uppskattar. De är inte klyschigt någonstans, och slutar inte som man tror sig veta. Den är och nosar på femman i betyg. Men det är också en väldigt lång film som gör att omtitten inte blir lika ofta. Därför blir det en väldigt stark fyra, som kan ändras i framtiden.
Visa äldre kommentarer »